РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Седмицата започва с предупреждения за силни ветрове и интензивни валежи

Публикувано на:

Оранжев код за интензивни валежи от дъжд е обявен за две области на страната – Кърджали и Смолян, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В тези области се очаква да вали дъжд с количества 20-35 мм, в крайните южни райони – до 60 мм. В Кърджали предупреждението от втора степен е и за силен вятър с пориви 15-20 м/сек.

В десет области на страната е обявен жълт за силен вятър.

Това са областите Бургас, Варна, Добрич, Разград, Силистра, Сливен, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол. В тези области ще духа силен южен вятър, с пориви 15-20 м/сек. В Хасково е в сила предупреждение и за интензивни валежи от дъжд - 20-30 мм. 

Температурите ще се понижават, но ще останат по-високи от обичайните за периода - минималните ще са между 5 и 10 градуса, в Източна България - малко по-високи, преобладаващите максимални - между 12 и 17.

По Черноморието ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. Ще духа силен, временно и бурен южен вятър. Максималните температури ще бъдат между 13 и 17 градуса. Температурата на морската вода е 7-9 градуса.

В планините ще е облачно с валежи от сняг. Условия за значителни валежи има главно в Рило-Родопската област. Ще духа силен, предиобед и бурен вятър от югозапад; следобед ще се ориентира от северозапад и ще отслабва. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 6, на 2000 м - около 0 градуса.

През следващите дни – 13 и 14 февруари, ще се задържи предимно облачно време. Валежи ще има на по-малко места и ще са по-малко по количество. С ориентиране и усилване на вятъра във вторник от северозапад, а в сряда от север-североизток, температурите ще се понижат още. 

Вижте още