РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Лятно театро 2023 идва в Чирпан като част от Международния фестивал на лавандулата

Публикувано на:

На 16 юни от 10:00 ч. на площад „Съединение“ в Чирпан идва най-голямата пътуваща инициатива в България „Лятно театро“, спечелила приза за сценични изкуства с кауза на наградите „АртАкция“. Входът е напълно безплатен, а гостуването е по покана на община Чирпан и е част от Международния фестивал на лавандулата.

Забавленията започват в 10:00 ч. с най-доброто от репертоара на „Малка театрална компания“ - компилация от най-веселите игри на открито „Лятна игротека“, ателието за рисуване върху лице „Шарени муцунки“ и  работилницата за кукли от дървени пръчици „Супергерои“. Сутрешната програмата включва и хитовия куклен спектакъл „Дядо вади ряпа“ на кукления театър „Мале мале“.

След кратка почивка празникът продължава в 16:00 часа с невроятното шоу „Сапунени фантазии“ на властелините на сапунените балони от „Мале мале“, а в 17:00 часа идва ред на "Вълшебствата на Мърдок", магическото шоу на Мат Мърдок. През целия ден публиката може да разгледа и дигиталната изложба с разширена реалност „Дигитално мастило“, в която гледаш картина през таблет и на екрана виждаш добавени към нея елементи. 

Това лято фестивалът е посветен изцяло на семейството, за да подчертае важната роля на пълноценно прекараното време с децата. Време, през което те имат нужда да получат цялото внимание на своите майки и бащи и което да им помогне в изграждането на емоционална интелигентност, добиването на увереност и по-бързото усвояване на нови умения през различни игрови модели. 

„Лятно театро“ се организира от „Малка театрална компания“ – независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства. Създадена е от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени в театралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Основана през 2013-а, компанията работи в посока социално ангажирани представления. Неин фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията  създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност „Островът на съкровищата v1.0“, а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале - най-големия форум за постижения в сценографията.    

Вижте още