РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Академичният технологичен комплекс на Тракийски университет разширява дейността си

Публикувано на:

Общо 65 нови юници от породата „Холщайн“ ще обогатят учебно-опитното стопанство при Академичния технологичен комплекс (АТК) на Тракийски университет Стара Загора.

Комплексът е обслужващо звено към университета и неговото основно предназначение е подпомагане на учебния процес и осигуряване на адекватни условия за практическото обучение на студентите, за научно-изследователска и научно-производствени дейности, внедряване на научни постижения.

„Първите 32 животни, доставени със специализиран транспорт от Германия, са вече при нас, а останалите пристигат днес“, разказва директорът на АТК д-р Емил Димитров. „Юниците са специално закупени за модерната роботизирана ферма, която престои да бъде изградена в най-кратки срокове. Новото съоръжение ще отговаря на най-високите технологични стандарти – посредством компютъризирана система ще бъдат напълно автоматизирани процеси като доене, следене на показателите на издоеното мляко, както и на основните физиологични показатели на отглежданите животни. Изграждането на фермата, както и закупуването на новите крави е изключително важно, тъй като тук се провеждат практическите занятия на учащите в две от най-старите структури на Тракийски университет - Аграрния и Ветеринарно-медицинския факултети. Наша отговорност е да осигурим най-съвременни и адекватни условия за практическо обучение на бъдещите аграрни и ветеринарни специалисти, а това няма как да се случи без модерно учебно-опитно стопанство”, споделя д-р Димитров.

С придобиването на новите юници, стадото на стопанството от едри преживни животни, което до момента е наброявало над 400 животни, значително ще се увеличи. В резултат на това се очаква да нарасне и почти двойно обема на млеконадоя, който понастоящем е около 2 000 литра дневно. В комплекса се отглеждат и над 400 овце от различни български породи. Така академичното стопанство осигурява съвременни условия за практическите занимания на студентите, които имат възможност участват във всички етапи на земеделските и животновъдни процеси - от земята, през отглеждането на животните до създаване на продукти за трапезата на всяко домакинство.

Вижте още