РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Огромен интерес към Банския комплекс в Ягода

Публикувано на:

Близо 5000 посещения отчита Банският комплекс в Ягода само за седмица. Комплексът отвори врати за посетители на 3 октомври.

"Ралността надхвърли очакванията ни. Близо 5000 души са използвали социалната услуга. Към момента комлексът работи 70% от капацитета си. Използването на лечебните свойства на водата под формата на мануална терапия все още не се осъществява", коментира кметът на Мъглиж д-р Душо Гавазов.

"Това е нещо, за което съм апелирал през годините. Ако бяхме получили подкрепа от националноотговорните институции и бяхме реализирали този проект по-рано, постъпленията в хазната на Мъглиж щяха да са доста по-добри. Колкото и да са ниски цените на тази социална услуга, влизат постъпления. И това е начин малките общини да се самоиздържат. Неглижирането на малките общини е една от най-големите грешки на държавата", категоричен е Гавазов.

Той очаква в началото на месец ноември да заработят лекарските кабинети - кардиолог, физиотерапевт, ортопед-травматолог и дерматолог, както и Центърът по мануална терапия. Обявена е обществена поръчка за доставка на апаратура. 

"Успяхме с цялостната реставрация на Банския коплекс да възкресим родовата си памет. Това е най-голямата ни гордост", каза още кметът на Мъглиж.

През 2021 г. община Мъглиж пое дългосрочен дълг от Фонд ФЛАГ в размер на 1,9 млн. лева за възстановяване и основен ремонт на съществуваща сграда на комплекса със сградата на банята.

Водата в района извира 54⁰C и е с изключително благоприятно въздействие при заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, ортопедични заболявания и различни кожни състояния.

В края на 60-те години на XIX век Стоенчо Груеолу организира построяването на банско помещение за хигиенни нужди. Емблематичната сграда на банята е проектирана от известния старозагорски архитект Христо Димов и строена през периода 1924 – 1928 г.

През 1934 г. тя е довършена и обновена – с мъжко и женско отделение, съблекални, къпални, басейн, помещение за вани, зала за почивка и масажи. През седемдесетте години на миналия век е застроен и вътрешния двор, като разширение на основната сграда.

Вижте още