РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Център за аквапоника заработи в Тракийския университет

Публикувано на:

„Център за аквапоника” бе открит в Тракийски университет – Стара Загора. Това е първият в Източна Европа уникален образователен, научноизследователски и индустриален проект за контролирано екологично производство чрез аквапонична технология в България.

Тракийският университет в партньорство с инвеститора „АКВА ФИЙЛД” ООД изградиха за по-малко от година „Център за аквапоника” към Тракийския университет – Стара Загора, разположен на площ от 4000 кв.м.  

Първият цикъл на производство стартира през пролетта на 2022 г., а първата аквапонична продукция за българския пазар ще се реализира през есента. Годишната продукция е около 120 000 зеленолистни органично произведени растения и около 3 тона риба с отлично качество и вкус при непрекъснато производство – 365 дни в годината.

Уникалността на проекта е свързана с това, че аквапоничната технология и продукцията й ще се предлагат за първи път на българския пазар чрез американските системи, на лидера в аквапоничната индустрия, „Nelson and Pade”, Inc.®.

Като отличен модел за демонстриране на много принципи на науката, производството, инженерството и мениджмънта, аквапониката ще бъде част от образователния и научен прогрес на Тракийския университет – Стара Загора.

На откриването присъства Президентът Румен Радев. 

България може да мисли и да гради своето бъдеще, когато създава условия за среща на младите хора с образованието, науката и бизнеса. Това заяви държавният глава на тържественото откриване на първия в Източна Европа „Център за аквапоника“ в Тракийския университет в Стара Загора.
 
Президентът подчерта, че проекти като този няма как да бъдат реализирани без подкрепата на местната власт и държавата и призова за обединени усилия с поглед към бъдещето. „Залогът не е просто този център - уникален като замисъл и изпълнение. Залогът е, че има хора в страната ни, които доказват, че България може“, посочи още Румен Радев.
 
„Очаквам да видя и съм убеден, че е възможно да има технологично чиста продукция, затворена в малка площ, с висока производителност, щадяща по отношение на екологията и хората“, каза президентът и поздрави ръководството на университета и техните партньори за реализирането на този проект.
 
Образователният, научноизследователски и индустриален проект за контролирано екологично производство чрез аквапонична технология  стартира първия цикъл на производство през пролетта на 2022 г., а първата аквапонична продукция за българския пазар ще бъде реализирана през есента. Годишната продукция се очаква да бъде около 120 000 зеленолистни органично произведени растения и около 3 тона риба с отлично качество и вкус при непрекъснато производство за 365 дни в годината.
 
В рамките на своето посещение държавният глава разгледа университетската ветеринарна болница и разговаря с ръководството на Тракийския университет и членове на Студентския съвет.
Вижте още