РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Изграждат 200-мегаватов соларен парк край Чирпан

Публикувано на:

Австрийска компания ще изгради соларен парк с мощност от 200 мегавата в землищата на чирпанските села Златна ливада, Целина и Зетьово. Терените са общинска собственост и са от възможно най-ниската категория, а площта е 1 400 дка. От компанията планират да инвестират 10 млн. евро само за подстанцията, както и да изградят 5-километрово трасе. Терените няма да бъдат продадени, монтирането ще стане чрез отстъпено право на строеж, коментира кметът на Чирпан Ивайло Крачолов.

Очакваните по-ниски цени на електроенергията от соларния парк са предизвикали инвестиционни намерения за терени в Чирпан, допълни кметът.

Крачолов коментира и изпълнението на проекта „Закриване и рекултивация на общинското депо за неопасни твърди битови отпадъци“. Общата стойност е в размер на 2 979 761 лв.. от които 2 532 797 с европейско финансиране по ОП „Околна среда“ 2014 – 2020г. и 446 964 лв. национално съфинансиране. В подписания на 4 юни 2020г. е заложено изпълнение на проекта до 4 май 2022 година. Това е вторият голям екологичен проект в общината през последната година.

Депото за отпадъци на Чирпан е на повече от 50 години. С реализацията на проекта за неговата рекултивация ще се постигне намаляване на негативното въздействие върху компонентите на околната среда, елиминиране на рисковете, произтичащи от движението и разпространението на замърсявания в тялото на депото и извън него, намаляване на рисковете за човешкото здраве, постигане на съответствие с нормативните изисквания – Наредба №8 от 24 август 2004г. за условията и изискванията за изграждане и експлоатацията на депа и на други съоръжения и инсталации за оползотворяване и обезвреждане на отпадъци, както и подобряване, запазване и възстановяване на естествената околна среда. Избраната за изпълнител на проекта фирма е „Инфраструктурно строителство“ АД, София. Рекултивираната площ по проекта възлиза на 3,93 хектара. 

Вижте още