РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Тракийският университет започва 2024 година с нови декански и директорски ръководства

Публикувано на:

През месец декември на изминалата 2023 година се проведоха Общи събрания на факултетите и колежа на Тракийския университет. Събранията си избраха декани и директори, както и факултетни съвети. Новоизбраните (преизбраните), както и факултетните съвети имат 4-годишен мандат на управление.

Начело на Аграрния факултет застава проф. Диян Георгиев:

Роден: 30.07.1970 г. в гр. Нова Загора

1989 – ТВМ „И.П.Павлов“ – Стара Загора

1997 – Тракийски университет – Зооинженер - Магистър

2003 – Доктор по „Екология и опазване на екосистемите“

Защитена дисертация за ОНС „Доктор“ на тема: „Екологични аспекти на циркулацията на семейство Protostrongylidae“ на пасища в района на Стара Загора, Южна България

2004 – Старши асистент

2005 – Гл. асистент

2012 – Доцент по „Екология и опазване на екосистемите“

2022 – Професор по „Екология и опазване на екосистемите“

Автор на 2 учебника по „Екология“, 2 ръководства за теренна и лабораторна работа по „Екология и опазване на екосистемите“, 2 монографии и две книги.

Води дисциплините: Екология; Екология и опазване на околната среда; Опазване и използване на биологичните ресурси; Морска екология; Херпетология; Екологични аспекти на животновъдството. Водещ на МП (Магистърска програма) „Екология на селищни системи“ в специалност ЕООС.

Автор над 60 научни публикации включително

2010 – 2019 – Уредник на Музейна сбирка на Аграрен факултет

2016 – 2019 – Научен секретар на Аграрен факултет

2019 – 2023 – Заместник – декан по научноизследователската дейност на АФ

Бил е на специализации и обмяна на опит Украйна; Румъния; Холандия и Германия.

Хоби: Риболов, Изобразително изкуство – графика; пейзаж; натюрморт, включително и скулптура – малка пластика.

Доц. Лазарин Лазаров е новият декан на Ветеринарномедицински факултет: 

Роден 1969 г. в Дългопол, Варненска област.

Средно образование: Ветеринарен техникум в Добрич (1988);

Висше образование: Ветеринарна медицина в Ст. Загора (1997).

До 2000г. участъков ветеринарен лекар във ВУ Аспарухово обл. Варна.

Научна кариера:

2000 г. – асистент в катедра “Вътрешни незаразни болести и клинична токсикология”

2003 – старши асистент катедра “Вътрешни незаразни болести и клинична токсикология”

2006 - гл. асистент катедра „Вътрешни болести”

2020 г. – доцент в катедра „Вътрешни болести”

2021г. – ръководител на  катедра „Вътрешни болести”

Семеен.

Специализации:

2005 - Образна диагностика - Факултет ветеринарна медицина, Анкара, Турция

2012 - Протеомика на селскостопанските животни – Ветеринарномедицин­ски научно-изследователски институт, Милано, Италия

2013 - Training school in bioinformatics - Universitat Autonoma De Barcelona, Spain

2014 - Veterinary clinical training program - Istanbul University, Faculty of Veterinary Medicine

2017 - Training school on behavioural management and training of laboratory non-human primates - University of Oxford, Department of Experimental Psychology, UK.

2018 - Training school on Detecting keel bone damage in laying hens - Experimental poultry centre, Geel (Belgium).

2018 - Basics of routine care, animal behavior management, training, medical care, research procedures and pathology of non-human primates - Leibniz Institute for Primate Research, Kellnerweg 4 D - 37077 Göttingen, Göttingen, Germany.

2019 - Use of modern histological tools to assess bone biology and structure - The Roslin Institute, Edinburgh, United Kingdom

2019 - Keel bone damage assessment within cage systems - Faculty of Agriculture, University of Novi Sad, Serbia

Членство в международни организации: International Association for the Conservation of Animal Breeds in the Danubian Region (DAGENE)

Автор и съавтор на множество научни трудова, статии и публикации.

 

Проф. д-р Юлиан Ананиев беше преизбран за декан на Медицинския факултет: 

Роден в гр.София през 1982 г. Завършва средното си образование в СОУ „Луи Пастьор“ гр. София през 2001 г, същата година е приет да следва „Медицина“ в Медицински факултет на Тракийски университет в Стара Загора. През 2007 г се дипломира и след кратък стаж в  Център за спешна медицинска помощ в гр. Казанлък, започва редовна докторантура по „Патологоанатомия и цитопатология“, като три години по-късно защитава научна и образователна степен „доктор“. Поетапно заема длъжностите „Асистент“, „Главен асистент“, „Доцент‘, а от 2023 г е „Професор“ . В периода 2016 – 2019 г е Заместник-декан по учебна дейност на МФ, а 2019-2023 г – Декан. До 2017 г работи в Клиниката по обща и клинична патология на УМБАЛ „Проф. д-р Ст.Киркович“ Стара Загора.

Проф. Ананиев има научни интереси в областта на онкопатологията и по-специално изследването на клетъчни и молекулни маркери в развитието на стомашни и други неоплазми. Има публикувани 93 статии в Scopus и Web of science и над 670 цитирания. Притежава няколко следдипломни квалификации по “Нефропатология” и “Кардиопатология” проведени, както в страната, така и във Великобритания, Унгария и Испания.

През последните пет години е член на Националния експертен борд по Обща и клинична патология към Министерство на здравеопазването, консултант е по “Нефропатология” на редица университетски болници в София, Пловдив, Плевен, както и на ВМА-София. 

В свободното си време, най-често пътува, води блог, а в миналото си над 10 години е бил радио-водещ в БНР – Радио Стара Загора.

Владее английски, руски и испански език.

 

Доц. Павлина Тенева е новият директор на Медицинския колеж: 

Родена на 14 декември 1978г. в гр. Стара Загора

През 2000г. завършва професионален бакалавър специалност „Медицински лаборант“ в Тракийски университет филиал Сливен.

Повече от 10 години работи като медицински лаборант в  Клинична лаборатория в УМБАЛ Стара Загора – ЕАД Стара Загора, Медицински комплекс Берое – Стара Загора и ТДКЦ Стара Загора ЕООД.

През 2003 придобива ОКС бакалавър специалност „Социални дейности“ към Великотърновски университет „Св.Св. Кирил и Методий“

Завършва магистратура по „Управление на здравните грижи“ през 2009 година в Медицински университет Варна.

През 2009 г. е назначена за преподавател в Медицински колеж, от 2016 заема длъжност старши преподавател, а от началото на 2020 до декември 2023 е заместник – директор на Медицински колеж при ТрУ.

Основните и професионални и научни интереси са в областта  на управление на здравните грижи, обществено здраве, и клинична лаборатория.

Член е на БАПЗГ и е председател на дружеството към МК.

От ноември 2023г. заема академична длъжност „доцент“ по „Управление на здравните грижи“ в Тракийски университет МК.

През 2023г. Придобива ОНС „доктор“ по научна специалност „Управление на здравните грижи“ към МУ Варна.

Омъжена, име две деца.

 

Начело на Педагогическия факултет застава проф. Ани Златева

Родена 11.03.1971 г. в град Хасково. Основно образование завършва ЕСПУ „Васил Левски в родния си град, а средно образование  придобива в Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов" – гр. Пловдив.

Дипломира се през 1995 година във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ със специалност „Скулптура“ и  „Педагогика на изобазителното изкуство“.

През 2002 година започва редовна доктурантура по „Методика на обучението по изобразително изкуство“ в Тракийски университет – Стара Загора, която успешно защитава в София през  2006 година

От 2006 работи като главен асистент в Педагогическия факултет на Тракийския университет и преподава по „Методика на обучението по изобразително изкуство“ и „Арттерапия“

През 2013 е избрана за доцент, а хабилитационния ѝ труд е със заглавие „Пространството в детската рисунка“, а също и част от монографията „Консултиране и арт терапия“.

През 2019 с активно нейно участие е разкрита специалността „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и Графичен дизайн“ в Педагогически факултет на Тракийски университет. Завършилите първия випуск на специалността вече активно участват в културни живот на страната и града.

За 2020 е избрана за „Будител на Стара Загора“.

От 2022 г. е професор по „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“. Автор е и на монографиите „Интерактивни занимания с изкуство в неформална среда“ -  Издателство на Тракийски университет  и „How to read children's drawings“ – която е издадена от университета в Малта и се радва на международен интерс и признание. Автор е на над 50 научни статии, отпечатани в наши и чужди издания. Участвала е в над 25 международни научни форума.

Съавтор е на методичеки ръководства, книги за учителя, учебни помагала в детската градина на издателство „Булвест“.

Активно работи в областта на скулптурата и е участник в над 35 международни скулпрурни проекта, сред които  Veluws Zandsculpturenfestijn в Гардерен, Холандия, Sandland International Antalya Sand Sculpture Festival в Анталия, Р. Турция, Presepe di Sabbia Rimini в Римини, Италия, Hiekkalinna, Lappeenranta, Финландия, ри Zandverhalen в Елбург, Холандия и др.

 

Начело на Стопанския факултет застава доц. д-р Николай Пенев: 

Той е роден на 9 октомври 1979 г. в гр. Стара Загора. Възпитаник е на Търговската гимназия в родния си град. Висшето си образование завършва в Стопанска академия „Димитър Ценов“. През 2008 г. защитава успешно докторската си дисертация по икономика в областта на счетоводната отчетност, финансите и банковото дело. Професионалното му развитие започва през 2006 г. и е свързано с преподавателска и научна дейност в български университети. Използва френски, английски и руски езици.

Последователно заема длъжностите асистент, главен асистент, като от 2013 г. е доцент по счетоводна отчетност, доктор по икономика в Стопанския факултет на Тракийския университет. Специализирал е във Франция, Германия, Турция и др.

От 2020 г. е бил Заместник-декан по учебната дейност на СФ.

Личните умения развива от ученическите години като Председател на Ученическия съвет на Търговската гимназия в Стара Загора (1996-1998). Бил е Председател на Студентския съвет към Стопанска академия (2001-2004) и Главен секретар на Националното представителство на Студентските съвети в България (2003-2004).

Свободното си време отделя за семейството и приятелите си.

 

Проф. Ваня Стойкова е преизбрана за декан на Факултет „Техника и технологии“ – Ямбол 

Проф. Ваня Стойкова е родена на 07.06.1966 г. в с. Овча могила, обл. Велико Търново. Завършва средното си образование в ОСПУ „Васил Друмев“ и УПК ПГ по електроника „Александър Степанович Попов“ в гр. В. Търново.

Висшето си образование завършва в Русенски университет „Ангел Кънчев“ през 1989 г., специалност „Изчислителна техника“, специализация „Програмно осигуряване на човеко-машинни системи“. През същата година започва работа във факултет „Техника и технологии“ (ИППКУП, Технически колеж-Ямбол) като програмист и хоноруван асистент. През 1998 г. е избрана и заема академична длъжност „асистент“ към катедра „Електротехника, електроника и автоматика“ („ЕЕА“). Главен асистент е към същата катедра от 2001 г.

През 2014 г. защитава дисертационен труд на тема „Реализиране и изследване на елементи от концепция за адаптиране на системата на висшето образование към дигиталното поколение“ и придобива ОНС „доктор“ в РУ „Ангел Кънчев“. От 2016 г. е „доцент“ по „Автоматизация на области от нематериалната сфера“ към катедра „ЕЕА“ на Факултет „Техника и технологии“ (ФТТ). От 2016 г. изпълнява и административна длъжност – научен секретар на ФТТ. През декември 2019 г. е избрана и заема длъжността Декан на Факултет „Техника и технологии“ при Тракийски университет – Стара Загора. От ноември 2023 г. е „професор“ по „Компютърни системи и комуникации“, професионално направление 5.3. Комуникационна и компютърна техника.

Научноизследователската дейност на проф. В. Стойкова е в областта на иновативни образователни технологии, компютърни системи и мрежи, автоматизирани системи за измерване, обработка на информация и управление и др. Автор е на над 80 публикации и има над 90 цитирания, вкл. в научни издания, реферирани и индексирани в световноизвестни бази данни. Ръководител и участник и на научни проекти, член на организационни и научни комитети на научни конференции, член на редакционна колегия на научно списание, член на национални и международни научни и професионални организации.

Омъжена и има двама сина.

 

Вижте още