РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Студент е превозвал задържаните мигранти на "Тракия"

Публикувано на:

Районна прокуратура–Стара Загора привлече като обвиняем 22-годишен сръбски гражданин, който на 16 юли, на км 188 на автомагистрала „Тракия“, с цел да набави за себе си имотна облага, чрез използване на товарен автомобил, марка „Пежо Боксер“, противозаконно е подпомогнал 15 мъже, граждани на Сирия, да преминат страната в нарушение на закона. Престъплението е квалифицирано по чл.281 ал.2 т.1 и т.5 вр.с ал.1 от Наказателния кодекс.

Мъжът е студент и живее в гр. София. Имал нужда от пари и се съгласил да извърши превоз на пътници. За целта му бил предоставен товарен автомобил, марка „Пежо Боксер“.

Групата от 15 сирийски граждани се сформирала една седмица по-рано в гр. Истанбул. Водил ги сирийски каналджия. Уговорката била техни роднини да заплатят по 4000 евро на човек на „каналджии“ за преминаването от Истанбул до Сърбия. Мигрантите влезли от Турция в България през „зелена“ граница. Вървели с водача си през нощта, докато стигнали до черен път. Там в 10:00 часа на 16 юли били качени в товарния автомобил, управляван от студента. На км 205 на автомагистрала „Тракия“ полицейски патрул подал сигнал на водача за спиране на автомобила. Той не се подчинил на разпореждането, при което започнало преследването от полицейския патрул. Мъжът спрял на км 188 на автомагистрала „Тракия“ заради спукана гума. Той слязъл от автомобила и побягнал. Преминал през платната на магистралата и навлязъл в крайпътните ниви. След кратко преследване бил заловен.

Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа. Предстои Районна прокуратура–Стара Загора да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Вижте още