РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Предлагат правила за използването на електрически тротинетки за намаляване на рисковото придвижване в Стара Загора

Публикувано на:

Важни промени в наредби ще бъдат предложени за гласуване на общинските съветници през юли – допълненията в едната са свързани с придвижването в града с електрически тротинетки и автомобили, а другата касае издаване на Бизнес карта, улесняваща инвеститорите. Това обяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

„Старозагорци очакват да бъдат взети мерки по повод карането на електрически скутери и тротинетки, тъй като имаме множество сигнали за опасно управление и преминаване през пешеходната зона, както и в паркове и градини. Наредбата ще установи ред и правила за ползването на този вид средство за придвижване. Законът е доста ограничен в  тази му част, затова смятам, че е важно на местно ниво да бъдат урегулирани правила", посочи Живко Тодоров. Подробности по темата даде секретарят на администрацията Делян Иванов. Той подчерта, че на сайта на Община Стара Загора е бил публикуван проектът за изменение и допълнение на Наредба за обществения ред при използване на превозни средства и общи площи на територията на Стара Загора. „В установения срок не постъпиха допълнителни предложения по повод предвидените промени и предстои той да бъде представен пред Общински съвет за гласуване", поясни Иванов. От думите му стана ясно, че на предстоящото заседание на местния парламент наредбата ще се гледа на две четения. „Подготвили сме 5 основни промени в нормативната уредба, касаещи придвижването с тротинетки. Въвеждаме допустима максимална скорост от 20 км/ч. на територията на общината. Създава се нов текст, който забранява управлението им по тротоарите и пешеходните зони – с изключение на местата, където има обособени велоалеи. В града ще бъде забранено и карането в парковете и градини, детски и спортни площадки. Промяна има и при възможността за паркиране на този вид превозно средство – то ще се осъществява извън границите на пътното платно или велосипедната алея, без да създават опасност на движението и преминаването. На заседание на Комисията по безопасност на движението предстои да бъде взето решение за обособяване на място за тази цел", обяви Делян Иванов. Той допълни, че всяка година до месец март ще бъде гласуван и максималният брой електрически тротинетки за споделено придвижване. Към меморандума с фирмата, която предоставя услугата, ще бъде записано и изискването за допустима скорост.  Секретарят посочи, че за неспазването на въведените правила ще има санкции, а за реда ще съблюдават както инспекторите от общинските звена, така и служители на ОДМВР.

Делян Иванов посочи още, че до юни месец, общинските полицаи, както и звено „Инспекторат" са съставили над 100 АУАН (Акт за установяване на административно нарушение). „В сравнение с месец май е отчетено повишение с 30%. Основно нарушенията ги разделяме в четири направления – замърсяване на улици и тротоари, типично за летните месеци, кучета, които се разхождат без повод и/или без необходимите документи, употреба на алкохол на обществени места и излезли от употреба МПС", уточни още той.

Ресорният зам.-кмет Радостин Танев даде подробности по друга част от наредбата, регулираща ползването на превозни средства. „Община Стара Загора продължава да се стреми да стимулира транспорт, който оказва по-малка вреда към околната среда. В синхрон с тенденциите и законодателството, в Стара Загора ще бъде преустановено издаването на талони за безплатно паркиране на електромобили, тъй като те вече са със специални номера, ясно идентифициращи ги като такива и имат правото да паркират без заплащане в рамките на „Зелена зона". Няма да има нужда собствениците на вече регистрирани по този ред превозни средства да идват до администрацията за получаване на тази карта", подчерта Танев и посочи, че за електрически МПС, които към момента все още са със стандартен номер, условията не се изменят. „Друга промяна, която предстои в наредбата, засяга живеещите старозагорци в рамките на „Зелена зона", както и фирмите, които се намират на територията ѝ. Те ще имат само едно идване до Общината за подаване на документи за паркиране в определени граници, а не както досега – два пъти. Разрешението за паркиране ще бъде електронно, а не с талон", каза още той.  Танев обяви, че за хората, които имат затруднено придвижване, установено с ТЕЛК/НЕЛК и ползват карта за безплатно паркиране няма да се изисква представяне на номер и талон на автомобила. „Даваме възможност те да използват различни автомобили за своите нужди. Смятаме, че това е улеснение за тях. Ще бъдат променени сроковете на валидност, като една от целите е да бъдат ограничени злоупотребите с местата за паркиране на МПС", посочи още той.

Втората местна наредба, в която предстои да се гласува промяна от Общински съвет през юли, е свързана с подобряване на достъпа до административни услуги на предприемачи в общината.  

„Издаването на Бизнес карта за административно обслужване ще улесни инвеститорите в Стара Загора. Те ще имат предварително информация за процедурите, необходимите документи, както и съкратени срокове за обслужване от администрацията", допълни кметът Живко Тодоров по повод промяната в Наредба за насърчаване и привличане на инвестиции с общинско значение. Услугата ще дава възможност на компании, в това число и предприемачи, стартиращи или осъществяващи инвестиционни проекти да получат съдействие  при реализирането на своите идеи, чрез информационно обслужване, да осъществят контакти с потенциални партньори, както и да бъдат надлежно консултирани по различни въпроси, попадащи в компетенцията на Общинска администрация. Важна част ще бъде и административното  обслужване, което ще бъде експресно на цената на обикновена услуга.

Вижте още