РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Условна присъда за румънец, превозвал мигранти

Публикувано на:

По бързо производство на Районна прокуратура-Стара Загора е осъден 23-годишен румънски гражданин. Той е признат за виновен за това, че на 3 юли,  на км 170 на автомагистрала „Тракия“, община Братя Даскалови, с  цел да набави за себе си имотна облага чрез използване на моторно превозно средство - лек автомобил - джип, марка БМВ, противозаконно подпомогнал повече от едно лице – 10 чужденци, от които двама непълнолетни и един малолетен, всички граждани на Сирия, да преминават в страната в нарушение на закона. Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, т.1, пр.1, т.4  и т. 5 от Наказателния кодекс. 

Мъжът е гражданин на Румъния. Негов познат го наел да извърши превоз на мигранти от посочена начална точка в България до Сърбия, като за това щял да получи заплащане. Установено е, че сирийците, всички мъже, влезли в България през „зелена“ граница, придружавани от двама водачи от Афганистан. Те вървели две денонощия и на 3 юли стигнали до асфалтов път. Там ги чакал румънецът, който качил четирима от тях в багажника и шестима в купето на лек автомобил – джип,  марка БМВ.

Районен съд-Чирпан е наложил наказание от 1 година и 2 месеца лишаване от свобода условно с изпитателен срок от 3 години и глоба от 5000 лева. Мъжът е признал вината си. Наказанието е наложено по споразумение, одобрено от Районен съд-Чирпан. Определението на съда е окончателно. Делото е приключило за три дни от извършване на деянието до влизане на присъдата в сила.

Вижте още