РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Старозагорско участие в младежкия научен фест "Ало Космос! Говори България!"

Публикувано на:

Всичко, което искате да питате и да научите за Вселената, за космоса и не се страхувате за това – отговорите са тук, в третото издание на младежкия научно-космически фестивал „Ало, Космос! Говори България!, който се проведе в София Тех Парк. Посетителите на феста участваха в различни работилници в зала „Джон Атанасов“ и в пространството около нея. 

„Ало, Космос е фестивал на мечтите на децата, фестивал на мащабите и въображението, а това въображение се достига чрез наука и технологии“, сподели д-р Соломон Паси, основател и президент на Атлантическия клуб в България, един от организаторите на фестивала. „Благодарни сме на участието на Стара Загора в третото издание на фестивала“, каза Соломон Паси и продължи: „Ние не забравяме, че българската космическа индустрия тръгва от Стара Загора. Не забравяме приноса на Стара Загора в историята на българската космонавтика, а същевременно виждаме ролята на Стара Загора в бъдещето на космонавтиката. Благодарности, че успяхте да докарате сателита „Интеркосмос – България, 1300“, радваме се на партньорството с граждански клуб ЛИПА и Търговско-промишлената палата. Силно сме впечатлени от лиофилизираните храни, които се произвеждат при Вас. В това виждам един много сериозен бизнес, който може да надскочи пределите на България.“

„Радвам се, че община Стара Загора и различни организации припознаха фестивала като значима и важна проява не само за старозагорските ученици и младежи, но и като представяне на града ни на този изключително голям национален фестивал. Щандът ни с няколко шатри бе под надслова „Стара Загора – космическата столица на България“ и „Стара Загора – център на Вселената“. Спътникът, безспорно е „гвоздеят“ на нашето представяне – благодарим на Граждански клуб ЛИПА, че го реновираха, че успяха да го докарат на Фестивала, където бе посрещнат с голям интерес от младежите“, сподели доцент д-р Алексей Стоев, директор на НАОП „Юрий Гагарин“ в Стара Загора. „Специални благодарности към община Стара Загора за цялостната подкрепа на старозагорското участие, на филиала на Института за космически изследвания и технологии към БАН“, допълни доц. д-р Алексей Стоев.

Освен атрактивния сателит „Интеркосмос – България, 1300“, в старозагорския щанд бе демонстрирана космическа работилница за деца, „космически храни“, произведени от старозагорското предприятие за лиофилизирани продукти Екомилк ООД. Участниците във младежкия фестивал имаха възможността да наблюдават слънчевата активност със специализиран телескоп. С информационни щандове се представиха Туристическия информационен център към общината и технологичния фестивал Zara Tech Spring. Община Стара Загора бе осигурила възможност за дигитални моментни снимки на желаещите да се снимат пред сателита, както и транспорт с автобуси за деца с интерес към Космоса и иновациите.

Вижте още