РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

РЗИ проверява басейните в Старозагорско

Публикувано на:

Във връзка със сезон лято 2023 г., инспектори от РЗИ – Стара Загора извършват съвместно с представители на общинските администрации, проверки на готовността за ползване и обезопасяване на водните обекти (плажни комплекси) за къпане и водни спортни дейности на територията на област Стара Загора.

Контролът е насочен към установяване съответствието на обектите с изискванията на Наредба за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи.

Към  настоящия момент са извършени проверки на откритите и закрити плувни басейни в община Мъглиж и община Казанлък.

На територията на Община Мъглиж функционират два открити басейна:

  • Открит плувен басейн към хотел „Терма“, с. Ягода
  • Открит и покрит плувен басейн към хотел „Минерал“, с. Ягода.

На територията на община Казанлък са функционират четири открити басейна и два закрити:

  • Открит плувен басейн „Аквапарк“ гр. Казанлък, Казанлъшки минерални бани
  • Открит плувен басейн към Медикъл и СПА хотел „Кингс Валей“ гр. Казанлък, Казанлъшки минерални бани
  • Открит плувен басейн „Зорница“ гр. Казанлък, парк „Тюлбето“
  • Открит плувен басейн „Артемида“ язовир Копринка
  • Закрит плувен басейн към Медикъл и СПА хотел „Кингс Валей“ гр. Казанлък, Казанлъшки минерални бани
  • Закрит плувен басейн в СУ „Екзарх Антим I “ гр. Казанлък

Проверените плувни басейни на територията на община Мъглиж и община Казанлък отговарят на изискванията на Инструкция № 34 за хигиената на спортните съоръжения и екипировка и на Наредба за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи.

На територията на община Стара Загора проверките за готовността на водните обекти предстои да се осъществят през предстоящите седмици.

Регионална здравна инспекция - Стара Загора продължава да упражнява системен и насочен здравен контрол по спазването на здравните изисквания във всички водни съоръжения на територията на областта, като регулярно се вземат проби за химичен и микробиологичен анализ, с които се отчита качеството на водата.

РЗИ – Стара Загора напомня, че собственикът на водното съоръжение е задължен да следи и записва ежедневно данните за остатъчен хлор и pH на водата в басейна. Ако показателите надвишават определената норма, следват предписанията на инспекторите от здравната инспекция. Към този момент няма констатирани нарушения.

С цел опазване здравето на ползвателите на плувните басейни, Регионална здравна инспекция  съветва посетителите на водните обекти (басейни) да спазват правилата за лична хигиена, съгласно изискванията на Инструкция № 34 за хигиената на спортните обекти и екипировка.

 

Вижте още