РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Старозагорска балетна школа е най-добрият български отбор на Световен танцов конкурс

Публикувано на:

Балетна школа „Па де Кре" се завърна от Световния танцов конкурс с букет от отличия. World Dance Contest  се състоя в чешката столица Прага, в периода 21-25 юни.

В оспорвана конкуренция с многобройни танцови школи от десетки държави, старозагорските възпитаници завоюваха 2 златни, 10 сребърни и 4 бронзови медала. Балетистите от „Па де Кре" участваха в трите категории – класически балет, характерни и модерни танци в трите възрастови групи.

Отлично представяне на Николета Папазова, Ралица Калайджиева и Тереза Донева, които са световни шампиони в своята група, а Николета е първа и при солистите със своя танц - фрагмент от операта "Аида". Симона Бухчева, Вяра Манева и Кирчо Желязков са със сребърни отличия, а Тереза Донева е сребърен и бронзов медалист при солистите в своята възрастова група. Достойно се представиха дебютантите на световното първенство – група „Слънчогледи", които направиха своята първа, но уверена стъпка на световна сцена - безценен опит и незабравима емоция. Сребърни отличия за голяма група класически балет  за „Зимен валс" и „Огън", за квартет „Феи", за малка група характерни танци с „Испански танц" и малка група стил „Модерно" с танц „Вечност".

Трети места завоюваха дуетът Ралица Калайджиева и Владимир Стефанов с „Уно моменто", малка група класически балет с „Хоро стакато", голяма група характерни танци с „Тарантела".

Световният танцов конкурс е престижен международен форум, в който танцьори и студия се класират чрез национални квалификации, за да представят себе си, своите школи и страните си на финалите.

„Па де Кре" за поредна година не само достойно представи България, но и доказа, че е най-добрият български тим и е на световно ниво. 

Това е успех за България, за Стара Загора, за "Па де Кре" и за всички нас. 

"Скъпи възпитаници на „Па де Кре", горда съм с всички Вас и Ви благодаря за постоянството, упоритата работа, лоялността и принадлежността към семейството на школата, за непрекъснатия ви стремеж да бъдете по-добри и по-добри. Честити да са ни отличията и нека те са повод за удовлетворение за свършеното през годините и извор на сили, любов и мечти по пътя ни напред!

Благодаря на своя екип за всеотдайността и професионализма, на родителите и приятелите на школата, с които вече 12 години вървим стъпка по стъпка и рамо до рамо в необятния свят на балета и детските мечти", казва Кремена Костова-Гайдарова, ръководител на БШ „Па де Кре".

Вижте още