РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Личен бележник на поета Иван Мирчев вече е част от богатата експозиция на музей „Литературна Стара Загора"

Публикувано на:

Личен бележник, запазил 144 страници със стихове на поета Иван Мирчев, от днес е част от богатия фонд на музей „Литературна Стара Загора". Безценният експонат е дар от Сдружение с нестопанска цел „Лайънс клуб Стара Загора". Дарението връчи президентът на клуба Станимир Минчев на директора на културната институция Иван Матев.

„Днес правим едно дарение, което е от сърце.  Радваме се, че успяхме, благодарение на Снежана Маринова, да се сдобием с този тефтер и да го подарим на обществеността на Стара Загора, за да бъде тази реликва достъпна до всички почитатели на словото", каза Станимир Минчев.  

„Това е един много голям жест, който се вгражда в цялостната панорама на поетите на Стара Загора. Иван Мирчев е лидер в късната поетична старозагорска школа, защото до 80-те години на XX век не е имало издание или литературен форум без негово участие", сподели с гостите в музея, неговият пазител и ръководител Иван Матев. Той връчи специално свидетелство за дарението на Лайнс клуба и изрази дълбоката си благодарност. Матев прочете и кратка есеистично оформена справка за поета и човека Иван Мирчев, който от думите му е неразделна част от литературния храм под липите. „Той е роден на 11 октомври 1897 година в Стара Загора. Произхожда от виден възрожденски род. Завършва Мъжката гимназия „Иван Минчев Вазов" през 1921 година и започва трудовия си път в старозагорския клон на Българска народна банка, където работи до 1948 година. Първите си стихове Иван Мирчев отпечатва през 1914 година в столичното списание „Бисери". От 1916-1918 година той е част от литературно- художественото списание „Хризантеми". Това е една от предпочитаните трибуни на българските символисти", сподели с присъстващите Иван Матев", гласеше част от текста. Матев допълни, че страниците на тефтера са много ценни и показват неразкрити страни на късния български символизъм. Изписаните редове с лилаво мастило, рядкост по това време, също показват специалното отношение на автора им. Има нанесени от поета последващи поправки с мастило и молив. Част от произведенията са публикувани в книгите му или в списания. Има залепени няколко изрезки на негови публикации. На първата страница е написал името си и "Стихотворения", както и "Ст. Загора 1919 год. февр.". 

„Чест е да приемем поредно дарение за музей „Литературна Стара Загора". Сред нас днес са и други, допринасяли с безценни експонати колекцията му. Отправям апел към родственици и близки на нашите емблематични поети – ако имате снимки, бележници или част от библиотеките на всички, с които старозагорци се гордеем – „Литературна Стара Загора" е естествен техен дом. Не само ще бъдат съхранени, но и съм сигурна, че някой ден ще бъдат обект на наука, на различни разработки, за да бъдат винаги живи", каза по време на събитието в храма на поетите под липите ресорният зам.-кмет Милена Желева.

„Нека бъде последван нашият пример. Наблюдавам, че музеят е все по-хубав, все по-богат. Всеки, който може да допринесе за фонда му – нека го стори, това е жест в името на общото благо", сподели с присъстващите Здравко Георгиев, директор на Радио Стара Загора и член на Лайънс клуба.

Предстои обстойната обработка на тефтера на поета Мирчев, подчерта Иван Матев. „Ще потърсим подходящо място в експозиционната му витрина, а с този дар ще се обогати не само тя, но и духовността", допълни той.

Бележникът на поета е открит от старозагорската изследователка Снежана Маринова. Тя сподели, че за първи път тефтерът ѝ попада преди около 20 години.  Желанието да го откупи тогава е било неосъществено поради твърде високата му цена по онова време. „Преди година и половина с мен се свързаха колекционери и ми предложиха да го закупя. За щастие се съгласиха да изчакат известно време, докато събера необходимите средства", уточни Маринова.

Журналистът Росица Ранчева допълни, че в полза на музея, както и на почитателите на словото, ще направи подарък на „Литературна Стара Загора" – собствената си дипломна работа, която е на тема „Литературно-критически очерк за Иван Мирчев".

Стихове на емблематичния поет са публикувани в „Златорог", „Везни", „Септември", „Пламък", „Литературен час", „Литературен фронт" и други. Член е на Съюза на българските писатели. От 1967 година Иван Мирчев е Почетен гражданин на Стара Загора. През 1977 година е удостоен с орден „Народна република България". Умира на 14 април 1982 година.

Вижте още