РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Повече от 700 посетители на първото издание на Фестивала на технологиите Zara Tech Spring

Публикувано на:

в ПГ по компютърни науки “Проф. Минко Балкански” се проведе Хакатон “Дигитална Стара Загора” . Събитието е финалът на Фестивала на технологиите Zara Tech Spring, който продължи месец и половина в Стара Загора.

Хакатонът “Дигитална Стара Загора” се провежда за втора поредна година и събира едни от най-талантливите, мотивирани и креативни ученици от целия район. Организатор е Сдружение IT Стара Загора, а партньори на събитието са компаниите Siteground, еDynamix, eDoms, IT Академия Стара Загора, както и Европа Директно и Община Стара Загора.

Участието в хакатона беше отворено за ученици от гимназиите с различни интереси и опит. Младежите бяха разпределени в отбори и имаха задача да измислят иновативни и функционални решения на даден проблем. Учениците работиха с помощта на специалисти от сферата на информационните технологии, които им предоставяха насоки и съвети за разработката на техните проекти. Отборите бяха подкрепяни в целия процес - от изграждането на концепцията до представянето й пред журито. .

Победител стана отборът с участници: Михаил Христов (9. клас, ГПЧЕ Ромен Ролан), Мартин Георгиев  (9. клас, ГПЧЕ Ромен Ролан), Венилина Георгиева (8. клас, ПГКНМА “Проф. Минко Балкански”), Петър Божилов (8. клас , ПГКНМА “Проф. Минко Балкански”), Жоро Илиев  (11. клас, ГПЧЕ Ромен Ролан), които сами избраха своята награда - стаж в IT компания. Останалите два отбора на призови места ще получат както следва: възможност да работят с IT специалист за развиване на идеята си и финансова подкрепа от 1000 лева за реализацията й. 

 

За Фестивала на технологиите Zara Tech Spring

16 събития и над 700 участници - това е равносметката от първия по рода си фестивал на технологиите в Стара Загора. Инициативата е на Сдружение IT Стара Загора, които работят активно вече повече от 3 години за възраждането на IT сектора в града, a основен партньор на целия фестивал е една от най-големите технологични компании в страната - Siteground. Основните цели на Фестивала бяха в две направления - да срещнат IT общността в града с доказали се специалисти и да популяризират технологиите сред все повече хора в региона - младежи, на които предстои избор на професия и специалисти от други сектори, които искат да намерят нови възможности за успешна кариера и добре платена работа.

Събитията бяха с най-различни теми - от това как да стартираме в сектора и какво можем да работим без да можем да програмиране до високотехнологични теми като Cloud, Киберсигурност, Blockchain и Web 3, Изкуствен интелект, различни програмни езици. Основна тема по време на целия фестивал беше дигиталното образование в  училище и въвеждането на работещи практики, за да осигурим на младежите добра техническа подготовка, която вече се изисква за по-голямата част от професиите. Специален фокус беше и мястото на жените в технологиите и безкрайните възможности за развитие в този традиционно считан за мъжка територия сектор.

“Изключително щастливи сме, че успяхме да реализираме една отдавнашна мечта. С това събитие доказахме, че Стара Загора има своя стабилна IT общност и голям потенциал да се превърне отново в “технологичното сърце на България”, което прозвище гордо е носила в края на миналия век. Ние вярваме, че се движим в правилната посока. Благодарим на всички, които допринесоха за успешното провеждане на Zara Tech Spring. Градът и местната общност наистина го заслужава.”, сподели Боряна Пейчева от Сдружение IT Стара Загора, главен организатор на Фестивала.

От сдружението споделят, че планират още редица инициативи в направление IT, дигитален бизнес и предприемачество и канят всеки, който има интерес в сферата да последва страницата на IT Стара Загора във Facebook, Linkedin и Instagram. Там ще се обявяват всички предстоящи събития.

За Сдружение IT Стара Загора

Сдружението работи за развитието и утвърждаването на местната предприемаческа, дигитална и IT екосистема в Стара Загора и региона през установяване на ефективно партньорство и активно взаимодействие с всички участници в сектора, както и с  организиране на различни инициативи в областта на IT, дигиталните умения и предприемачеството. 

 

За SiteGround 

SiteGround е международен лидер в IT хостинг технологиите и услуги за уеб страници. С повече от 19 години глобален опит, днес е най-голямата независима компания в своята сфера на дейност със сървърни центрове в Европа, Азия и Америка, над 2.8 милиона домейна на клиенти в световен мащаб и екип от над 500 души в офисите си в София, Пловдив и Стара Загора. SiteGround е една от единствените три хостинг компании, препоръчвани от най-използваната платформа за изработка на сайтове в света – WordPress. Благодарение на мащабната си ангажираност и инвестиции, SiteGround е носител на над 20 отличия като работодател и обществено отговорна компания в България за 2022 година.

Вижте още