РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Стара Загора посреща Пето национално биенале „Мозайката днес"

Публикувано на:

Организираното от „Арт Мозайка", в сътрудничество с Община Стара Загора, Пето национално биенале „Мозайката днес" стартира на 30 юни, от 17.30 часа, и ще продължи до 3 юли. Откриването ще бъде с изложба в Архитектурен комплекс „Музей на религиите", а закриването е предвидено при подлеза пред Регионална библиотека „Захарий Княжески".

„Мозайката днес" е вече утвърдено като традиционно събитие в културния календар на Стара Загора - град, известен с едни от най-красивите съхранени образци на това древно изкуство.

Тази година старозагорците и гостите под липите могат да се насладят на уникални мозаечни произведения на изтъкнати наши и чуждестранни творци –„едно пиршество от цветове и идейни концепции, чрез които публиката ще съпостави различните мозаечни школи и материали".

Устойчивото присъствие на този форум през последното десетилетие в живота на града се сбъдва, благодарение на  отдадеността към каузата на организатора му „Арт мозайка" и ръководителя ѝ Стойка Матева. 

Посветени на идеята за популяризиране на мозайката и обединени от общата страст към тази древна художествена форма, доброволци от всички краища на България, както и гости от Италия и Германия, се срещат в стремежа си да покажат, че тя е изключително разнообразна като приложение и може да има съвременно звучене. По невероятен начин умее да преобразува пространства, чрез въвеждане на цветове, текстура и графични ефекти еднакво валидни за интериорния или екстериорен дизайн, създавайки впечатляващи инсталации при реализиране на художествени проекти.

Тазгодишното издание на форума си поставя за цел да даде начало на поредица от инсталации, свързани с българските народни приказки. Първата е по идейния проект на Матева и илюстрации на Иван Енчев по добре познатата на поколения българи приказка  „Майчина сълза" на Ангел Каралийчев. Красивият разказ за любящото майчино сърце и болката по рожбата, която е далеч, е въздействащ шедьовър, оставил ярка следа в родната детска литература. Това е трогателна приказка за силата на любовта, която преодолява всякакви тежки обстоятелства, за която няма разстояния и за която нищо не е невъзможно-история за малките символи на обичта, спасяващи в най-тежките мигове.

„Изборът на тема не е случаен. Във века на дигитализацията, интернетизацията и изкуствения интелект,  липсата на адекватна комуникация между хората, погълнати масово от собствения си екран,  води до откъсване от реалността. Завръщането към корените е мисия , която споделяме и така отдаваме признателност към предците ни, които  са разказвали своите истории и са предавали послание за любов и запазване на изконни човешки ценности. Чрез добрия пример ще накараме родители и деца занапред да се включват активно в подобни инициативи", казват от „Арт мозайка".

Творбата ще се изпълни с начупени керамични плочки, осигурени  от „Практис" с оригиналната техника на модернизма - „тренкадис", чийто баща е известният Антонио Гауди.

Участниците в петото издание на биеналето са представителите на България Антоанета Стоименова, Васка Атанасова, Иван Джиджев, Иван Монев, Мария Матовска, Мила Ботушева, Николина Георгиева, Петя Мод, Радка Маркова, Стойка –Тони Матева и Цвета Люцканова, както и гостите от Италия -  Грациела Кало, Соня Бианко, Зума Бигони, Оторина Караро, Мариа Де Каталдо, Габриела Веронеси и Фрауке Льофлер от Германия.

„Този проект не само ще придаде красота и уникалност в центъра на Стара Загора, но също така ще спомогне за повишаване на осведомеността на хората за опазването на околната среда и рециклирането на отпадъци, както и че доброволчеството може да бъде забавно и полезно едновременно", допълват организаторите.

Примери за добрата съвместната работа през годините се виждат и днес на различни места в града - паното „Нова зора" в библиотека „Кирил и Методий", изработена от стъклокерамика, парадната икона на св. Игнатий Старозагорски и надписа  в новопостроения храм, изпълнени по православните канони със смалти и мрамор, репродукцията на символа в герба на града „ Лъвица, кърмеща лъвче" от мрамор и гранит, кашпите в парка на Старозагорските бани, грейнали с мотиви от българските шевици, изпълнени с рециклирани керамични плочки.

Вижте още