РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Възраждане настоява за мораториум срещу изграждането на ВЕИ в комплекса "Марица-изток"

Публикувано на:

Партия "Възраждане" ще поиска Парламентът да спре с мораториум възможността за изграждане на фотоволтаични централи на терените на "Мини Марица - изток", обявиха народните представители от Стара Загора Даниел Проданов и Искра Михайлова.

Предложението ще бъде внесено следващата седмица.

От партията ще настояват мораториумът да действа до приемането на Национална енергийна стратегия. В  нея трябва да бъде заложена и специална глава за развитието на комплекса, категорични са от Възраждане. За изграждането на фотоволтаични централи на терени на "Мини Марица - изток" се заговори, след като Народното събрание възложи на бившия енергиен министър Росен Христов да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост в частта енергетика. От "Възраждане" настояват и за сформиране на временна комисия , която да разгледа доклада за напредъка на разговорите с Европейската комисия в тази посока.

"Освен, че ще предложим на паритетен принцип в нея да влязат по двама представители от всяка парламентарно представена група, ще призовем поне един от тях да бъде от Старозагорски регион", коментира Искра Михайлова.

Старозагорските депутати изразиха притеснение от решението на Министерство на финансите и Министерски съвет, в бюджета за 2023 година да бъде внесен 100 процента от дивидента на държавните дружества. 

Вижте още