РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Илиана Иванова е кандидатът на ГЕРБ за нов еврокомисар

Публикувано на:

Илиана Иванова, член на Европейската сметна палата, ще е кандидатът за еврокомисар, номиниран от ГЕРБ. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Илиана Иванова е политик и икономист, член на Европейската сметна палата.

Родена е в Стара Загора, завършва ГПЧЕ "Ромен Ролан". През 1998 г. се дипломира с бакалавърска степен по международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна.

През 2004 г. защитава магистърската си дисертация по международни финанси в Thunderbird school of Global Management, Аризона.

От 2022 до момента Иванова е и председател на Комитета за контрол на качеството в ЕСП. Иванова е била три мандата председател на Втори одитен състав, отговарящ за "Инвестиции за сближаване, растеж и приобщаване", съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.

Илияна Иванова е отговорен докладчик за одити в областта за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката заетост, инициативата Индустрия 4.0 и цифровите иновации в Европа. Председател е на комитета за контрол на качеството, отговарящ за контрола върху всички одити, свързани с Плановете за възстановяване и устойчивост.

От 2009 до 2012 година е била член на Европейския парламент,  като е избрана за заместник-председател на комисията по бюджетен контрол и като член на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите. От 2007 до 2009 година е член на Столичния общински съвет. В периода 2004-2006 година е анализатор в банки и финансови институции в Далас и Аризона, САЩ. 

През 2004 година Илиана Иванова защитава MBA в глобалното управление от Thunderbird University,  Arizona State University, Аризона, САЩ. През 1999 година получава магистърска степен по международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна. Владее английски, френски, немски и руски език.

снимка: https://www.eca.europa.eu/bg

Вижте още