РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Урбанистична среща в Държавния куклен театър даде старт на фестивала „На зелено“ в Стара Загора

Публикувано на:

Началото на еко арт фестивала, случващ се за пръв път в Стара Загора - „На зелено“, даде урбанистична среща, събираща водещи български архитекти в залата на Кукления театър. Модератори на дискусията бяха Мария Славчева и Първан Симеонов от Творчески колектив „На улицата“/„Запазете Бедечка“.

Специални гости на събитието бяха арх. Елица Панайотова от „Зелена София“ и проф. Тодор Булев – председател на журито в конкурса за българския проект на Биеналето за архитектура във Венеция. Оживена и ползотворна дискусия се случи с гост-лекторите арх. Петър Диков, председател на Съюза на архитектите в България, Огнян Георгиев, „Капитал Градове“, арх. Веселин Алексиев, Дружеството на свободно практикуващите архитекти към Съюза на архитектите в България, Момчил Цонев, „Фестивал за улични изкуства 6Fest“, Славена Панайотова, „Варна диша“, Пламен Начев, „Пловдив – град за хората“, арх. Елица Панайотова, „Зелена София“ и  Петър Калчев, директор на Регионален исторически музей - Стара Загора. На срещата присъстваха общински съветници и медии.

На срещата бяха засегнати темите за фестивалите, арт кварталите, както и възможните ползи за градско развитие, как в София се опитват да съчетаят града заедно със зелените площи, както и новия некропол на Стара Загора и това как запазването на археологията ще кореспондира с градската среда.

В творческото пространство на Къщата на архитекта бе предвидена неформална среща след приключване на дискусионния панел. Организатор на проявата, както и на фестивала, са Творческият колектив „На улицата“, с подкрепата на Община Стара Загора, организации и фирми.

Фестивалът „На зелено“ включва музика, урбанизъм, кино, туризъм, спорт, изкуство и много забавления за малки и големи, а всички предвидени дейности са с вход свободен.

Цялата програма на: https://artstz.org/bedechka/   и https://www.facebook.com/events/539424491629286

Вижте още