РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Три танцови спектакъла представя балетът на Държавна опера-Стара Загора

Публикувано на:

Три танцови спектакъла от цикъла „Балет без граници” представя балетът на Държавна опера-Стара Загора на 20 юни от 19:00 часа.

Почитателите на балета ще се срещнат със световните постижения на съвременния танц и непреходната класика. Специално за многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера с художествен ръководител Силвия Томова, световноизвестният хореограф Клод Брюмашон постави дуетите „Неопитомените” и „Пиедесталът на девиците”. Той работи в Стара Загора с именития танцьор и негов съмишленик Бенжамен Ламарш. Като асистент е привлечен и танцьорът с неповторим индивидуален хореографски стил и почерк Християн Бакалов, за когото през 1992 година е създаден дуета „Неопитомените”, в който участва и Фернандо Зевада – тогава и двамата са солисти на Младия балет на Франция. В асистентския екип участват още и Елизабета Гарери - дългогодишна изявена танцьорка от трупата на Клод Брюмашон и Бенжамен Ламарш в създадения от тях Национален хореографски център на Нант. Двата дуета се реализират с любезната подкрепа на Френския институт в София и Посолството на Република Франция в България.

„В „Неопитомените“ има безсмъртие. Парадигма на дуета, на свободата и съучастието, „Неопитомените“ пътуват в телата. Те се самопоканват, настаняват се и разкриват на танцьора онази неподозирана тръпка, която всеки от нас притежава. Осем минути, които трябва да разбереш отвътре, които трябва да изживееш в тръпка, колкото животинска, толкова и човешка”, казват Клод Брюмашон и Бенжамен Ламарш.

„Неопитомените“ влиза в репертоара на Парижката опера, танцува се в „Пале Гарние" през март и април 2021 година. За хореографа Клод Брюмашон и неговия съмишленик през целия живот, танцьора Бенжамен Ламарш, това е най-престижното постижение. „Неопитомените” продължава да шества по света – след Стара Загора Клод Брюмашон и Бенжамен Ламарш ще го поставят в Миланската скала с Роберто Боле.

„Пиедесталът на девиците” е произведение с пречупен устрем. С наранен дъх, с кървави битки. Високото Средновековие и ритуализирани движения, с изключително насилие и с изключително напрежение, ме вдъхновиха за  произведение в светло-тъмно“, казва хореографът.

Във втората част на балетните вечери зрителите ще се насладят на блясъка на класическото заглавие „Пахита” по музика на Едуард Делведез и Лудвиг Минкус. С това заглавие се отбелязва и 60 години творческа дейност на художника Салваторе Русо, който е и автор на костюмите и сценографията. Идеята и режисурата са на Силвия Томова по хореографията на Мариус Петипа. Постановката е поверена на солистите на балета на Старозагорската опера Харука Суга и Томоки Ишиго. Участват солисти и кордебалет на многонационалната балетна трупа на Държавна опера - Стара Загора.

Вижте още