РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Задържаха румънец за подпомагане на 35 граждани на Афганистан да преминат незаконно през страната

Публикувано на:

Районна прокуратура–Стара Загора повдигна обвинение на 24-годишен гражданин на Румъния, който на 10 юни, на автомагистрала „Тракия“, км 190, община Чирпан, с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно е подпомагал чужденци – 35 граждани на Афганистан, всички мъже, да преминават в страната в нарушение на закона чрез използване на моторно превозно средство – лек автомобил, марка „Мерцедес Спринтер”. Деянието е извършено по отношение на повече от едно лице и дете, ненавършило 16 години. Престъплението е квалифицирано  по чл.281 ал.2, т.1 предл. първо, и т.4 и 5 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

Мъжът е шофьор по професия. По обява за работа той бил нает да извърши превоз на пътници от посочена начална точка, близо до границата с Турция, до Сърбия. Уговорката била да му бъде платено, когато стигне в съседната държава. Преди повече от година групата чужденци емигрирали от Афганистан и пребивавали в Истанбул.

Те били превозени до „зелена“ граница с България от двама турски граждани, за което платили по 3500 евро на човек. У нас, чужденците, сред които и момче на 14 години, вървели около четири денонощия и стигнали до асфалтов път, където на 10 юни, около 21:30 часа, обвиняемият ги качил в лек автомобил, марка „Мерцедес Спринтер”. Колата била посочена от турските каналджии.

На автомагистрала „Тракия“ автомобилът бил спрян за проверка от полицейски служители. Обвиняемият е задържан с постановление на наблюдаващия прокурор за срок до 72 часа, в рамките на които делото ще бъде внесено за разглеждане в съда.

снимка: iStock

Вижте още