РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Седмица на отворените врати за борба с туберкулозата

Публикувано на:

Продължава превенцията Седмица на отворените врати за борба с туберкулозата в изпълнение на "Национална програма за превенция и контрол на туберкулозата в България 2021-2025г."

На 19 юни стартира за пореден път провеждане на кампания в гр. Стара Загора. 

В периода от 19 до 23 юни са планирани следните дейности: 

  • Всеки желаещ ще има възможност в Специализирана болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания гр. Стара Загора (СБАЛПФЗ)  от 07.30 до 13.30 часа, да си направи проверка с проба Манту - основния скринингов тест за откриване на туберкулоза. 
  • РЗИ - Стара Загора, съвместно със сдружение „Свят без граници“, ще организира извършване на проверка за туберкулиновата чувствителност на желаещи сред ромското население. 
  • В кабинет КАБКИС 10 към РЗИ – Стара Загора за периода 19 – 23 юни ще се извършва  скрининг за риска от туберкулоза на всички клиенти на кабинета, чрез попълване на анкети. При съмнение за наличие на заболяването, те ще се насочват за консултация към лекар – специалист за извършване на допълнителни изследвания. 

Туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти!

Вижте още