РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Какво ще гледаме в четвъртия ден от кинофестивала "Златната липа"?

Публикувано на:

Четвъртият ден от фестивала „Златната липа“ идва с още 18 прожекции на нови филми от Европа. Програмата започва в 11:00 часа с прожекция в залата на Старозагорската опера на латвийския филм „Сестри“ (2022) на режисьора Линда Олте, който е част от конкурсната програма. Двете сестри - тийнейджърката Анастасия и по- малката Даяна, които от дълго време живеят в сиропиталище разбират, че едно американско семейство е готово да ги осинови. Тогава се появява биологичната им майка, която между затвора и поредната временна работа прави опит да се върне отново в живота им. Също в 11:00 часа, в библиотеката започва копродукцията на Босна и Херцеговина и САЩ „Тони“ (2022) на режисьра Санджин Малешевич. Лишена от сън жена пристига у дома си и намира непознат в къщата, който е убеден и непреклонен, че е нейният син. В същия час в културния център започва повторението на документалния музикален филм „Галантните инди“ (2021) от Франция.

В 13:00 часа в операта можете да гледате копродукцията от Италия Германия и Франция „Алени платна“ (2022) с режисьор Пиетро Марчело. Филмът проследява еманципацията на една жена в продължение на двайсет години, между 1919 и 1939 г., време на големи изобретения и големи мечти. В 13:00 часа в библиотеката започва повторението на конкурсния италиански филм „Първият ден от моя живот“ (2022) на Паоло Дженовезе. В същия час в културния център е повторението на комедията от Белгия и Франция „Не ми пука“ (2021).

От 15:00 часа в Старозагорската опера ще се завърти унгарската лента „Върхове и бездни“ (2022) на Шандор Чома, която е в конкурсната програма на фестивала и разказва за първия унгарец, изкачил Еверест. В същия час в библиотеката започва повторението на „Далиленд“ (2022), копродукция на Великобритания и САЩ – филм за екстрентричния гений на художника Салвадор Дали и неговото семейство. Също в 15:00 часа в Културния център е прожекцията на френския филм „Пътниците на нощта“ (2022) на режисьора Михаел Ерс.

В 17:00 часа в операта е началото на конкурсния филм от Швеция, Франция, Финландия и Дания „Момче от рая“ (2022) на режисьора Тарик Салех. Адам, син на обикновен рибар, получава шанс да учи в университета „Ал-Ажар” в Кайро – средището на властта за сунитския ислям. Скоро след пристигането му там най-високопоставеният религиозен лидер, Великият Имам, умира внезапно. Адам скоро се оказва пионка в безмилостна битка за власт между религиозния и политическия елит на Египет. В същия час в библиотеката ще се прожектират два български документални филма на режисьора Юрий Дачев, посветени на две големи личности – писателят Николай Хайтов – „Хорото в мен“ (2022) и актьора Григор Вачков – „Лазар и Григор“ (2022). В Културен център „Стара Загора“ в 17:00 часа започва повторението на впечатляващия филм от Румъния „Ядрено-магнитен резонанс“ (2022) на режисьора Кристиан Мунджиу.

В 19:00 часа залата на операта без съмнение ще се напълни докрай заради прожекцията на българския игрален филм „Чалга“ (2023) на режисьора Мариан Вълев. В същия час в библиотеката ще се прожектират късометражната испанска лента „Арабия“ (2022), след който ще е повторението на гръцко-българската продукция „Чуй ме“ с режисьор Мария Дуза и участието на Йоана Буковска – Давидова. От 19:00 часа в зала Културен център „Стара Загора“ започва прожекция на френския филм „Невинният“ (2022) на режисьора Луи Гарел.

В 21:00 часа в операта може да гледате френския филм „Маскарад“ (2022) на режисьора Никола Бедо с участието на Изабел Аджани. В същия час в библиотеката е повторението на „Осемте планини“ (2022) от Италия, Белгия и Франция под режисурата на Шарлот Вандермерш и Феликс ван Грьонинген. В същия късен час в Културен център „Стара Загора“ започва прожекцията на „Само човекът“ (2020) от Северна Македония с режисьор Игор Иванов Изи.

Утре, 31 май, ще бъде последният ден от 10-ото издание на „Златната липа“, когато в 12:00 часа международното жури ще обяви решението си кои филми от конкурсната програма печелят наградите за най-добра мъжка роля, най-добра женска роля, най-добра режисура и най-добър филм. Отличието си ще връчи и Съюза на българските филмови дейци. А вечерта от 18:00 часа в залата на операта ще започне церемонията по награждаване и закриване на фестивала с прожекция на наградения филм.

Вижте още