РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Румен Радев при връчването на мандата: Той вече е дискредитиран

Публикувано на:

Президентът Румен Радев връчи втория мандат на втората политическа сила в 49-ото Народно събрание - парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България". Държавният глава възложи на акад. Николай Денков да предложи проектосъстав на кабинет.

"Аз съм призван да браня Конституцията и аз съм длъжен да връча този проучвателен мандат. Неговото оползотворяване е ваше конституционно право. Но в името на съхраняване на Вашето достойнство и политическа перспектива ,и съхраняване на имиджа пред нашите европейски партньори, Ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразността от изпълняването на този мандат, тъй като според мен той вече е дискредитиран", коментира Румен Радев.

Акад. Николай Денков заяви, че България има нужда от стабилно редовно проевропейско правителство и стабилен парламент, за приемане на нов бюджет, за капиталовите разходи, училищата, детските градини, болниците и заплатите. "Имаме нужда от правителство, което да решава проблемите на хората и да следва европейското развитие на България", изтъкна Денков.

"Много е важно парламентът да продължи да работи редовно. Чакат ни промени в НК, включително за войната по пътищата, реформи в съдебната система, за да може държавата да върне справедливостта у хората".

Той заяви, че ще водят в следващите дни преговори с другите парламентарни сили, за да успеят да съставят правителство, за да може да изпълни целите, които са залегнали в управленската им програма.

"Надявам се това усилие да бъде подкрепено и следващата седмица да имаме правителство", заяви той.

Радев се обърна към Денков с думите: "Надявам се, че осъзнавате риска и отговорността, която поемате". В отговор акад. Денков посочи, че е запознат, но не се плаши от трудностите.

Вижте още