РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

18 деца трескаво рисуват анимационен филм за финала на „Златната липа“

Публикувано на:

Докато в залите на Старозагорската опера, РБ „Захарий Княжески“ и Културен център „Стара Загора се прожектират филми от програмата на „Златната липа“, в Зала 3 на хотел „Верея“ група деца трескаво рисува анимационен филм. Той трябва да бъде завършен за пет дни - до 31 май, когато е финалният ден на кинофестивала, и да направи премиерната си прожекция по време на финалната церемония от 18:00 часа в залата на операта.

В групата са се събрали 18 деца, които работят под ръководството на проф. Радостина Нейкова, преподавател във ВИТИЗ по „Анимационна режисура“ и докторанта Йоана Атанасова. Повечето деца идват от една от школите по рисуване в Стара Загора, но има и такива, които са се записали допълнително. Най-малкият аниматор в групата е 4-годишният Дани, а най-големият е на 13 години. Тяхната задача е да нарисуват… абстрактен филм.

„Правим уъркшоп по абстрактна анимация, който е част от международен проект, в който водещата страна е Испания“, обясни проф. Нейкова. Във филмчето, което ще бъде с продължителност 3-4 минути, няма да има история. Задачата е децата да създадат филм само с цвят и форма. Според проф. Нейкова, макар и твърде малки, децата осъзнават какво е това абстракция.

Всеки ден децата аниматори изпълняват различна задача. „Първия ден, например, задачата им беше да създадат чиста форма с различни цветове – с кръг, квадрат и триъгълник. Втората им задача днес е да създадат цикъл с 12 фрейма, който се повтаря. Третата им задача ще бъде да създадат метаморфоза – права линия да се превърне в името им чрез 12 картинки“, разказа проф. Нейкова.

Със заниманията си в уъркшопа на „Златната липа“ децата осъзнават колко сложно е анимационното изкуство, което всеки ден гледат за забавление на телевизионния екран. Те работят с огромен ентусиазъм, като използват рисувана и изрезкова анимация.

След като произведението им направи своята премиера на финала на „Златната липа“, техният кратък филм ще обиколи и фестивалите за анимация във Варна, в полския град Вроцлав, в Португалия и много други места по света.

Вижте още