РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Надя Тончева представя „Бразилиадо" по време на фестивала „Цветовете на джаза"

Публикувано на:

На 9 юни, на сцената на фестивала „Цветовете на джаза", привличащ почитателите на хубавата музика на Античния форум „Августа Траяна", ще се качи Надя Тончева, която ще представи своя проект „Бразилиадо". Тя е автор на текстовете на български език и си партнира със Стив Хамилтън – пиано, Тихомир Кръстев – саксофон, Милен Стойков (Майк Сакс) – флейта, Веселин Веселинов Еко – бас китара и Емил Тасев – барабани.

„Бразилиадо" включва популярни песни на известния бразилски композитор Антонио Карлос Жобим, който е емблема на стила боса-нова, съчетаващ елементи на характерните бразилски ритми и джаза. Творчеството на Жобим е световно музикално наследство, а в концерта песните му ще прозвучат както на португалски, така и на български език.

Надя Тончева е вокален изпълнител, пианист, аранжор, педагог, организатор на джазови събития, а в случая и текстописец. Тя започва своята кариера като вокалистка в първата у нас джазова акапелна формация „Траяна", като прави и някои от аранжиментите на групата. Гастролира като певица и пианистка в Швейцария, Норвегия, Гърция, Кипър, Египет, Израел, Сирия, Ливан, Канарските острови. По време на традиционните тържества на кралския двор в Мароко, концертира на една сцена с мегазвездата Принс. Изнася самостоятелен концерт в Париж, по повод откриването на българската експозиция в Лувъра. Присъства активно на българската концертна и клубна джазова сцена. Работи с най-изявените български джаз музиканти. Има съвместни концертни изяви с пианистите Пиер Франсоа Бланшар – Франция и Амро Салах – Египет. През 2016 г. получава държавно отличие „Златен век" – звезда за принос към българската култура.

Стив Хамилтън е роден в Абърдийн, Шотландия. Завършва музикалния колеж в Бъркли. Свири в различни джаз формации – групата на Бил Бръфърд, легендарния американски барабанист Били Кобам. Участва в записите на световно известни джазови музиканти като Фреди Хъбърт, Кърт Елинг, Джо Ловано, Джон Скофийлд, Гери Бъртън, Ван Морисън и много други.

Саксофонистът Тихомир Кръстев завършва Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов" в Русе и Нов български университет – София. Продължава музикалното си образование в Университета Конкордия в Монреал, Канада, където учи с Чарлз Елисън, Дейв Търнър. Спечелва престижната награда на Джаз факултета. Освен в клубна дейност, музикантът участва и в концерти в рамките на Международния Джаз фестивал в Монреал, както и в колаборации с различни артисти и ансамбли: Чарлз Елисън Груп, Люк Хоримото и Дейв Търнър, Джошуа Рейгър, Ал Мак Лейн, Роберто Мъри, Клод Лаверн, Мартен Огюст и други, като участва в записите на албумите на някои от тях.

Милен Стойков (Майк Сакс) е саксофонист, флейтист и аранжор. Завършва Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова" – Стара Загора със специалност флейта. Гастролира в Германия, Австрия, Швейцария, Скандинавия, Китай. Участва активно в най-престижните джаз форуми у нас, както и в записи на наши и чуждестранни изпълнители.

Веселин Веселинов-Еко е сред най-известните басисти в България. Свири с най-популярните български музиканти: Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов, Васил Петров, Камелия Тодорова, Лили Иванова и много други. Заедно със Стоян Янкулов и Васил Пармаков основават фюжън формацията „Зона Ц". През 2003 г. е избран за басист на годината.

Емил Тасев завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров" в София. Той е един от най-изявените български джаз барабанисти. Свири в състава на групите „Акага", Биг бенда на Вили Казасян, фюжън формацията „Зона Ц", „Подуене блус бенд" и други. Участва в престижни джаз фестивали в България и Европа: „Монтрьо джаз фест", „Нашвил джаз фест", „North Sea Jazz Festival" и други.

Антониу Карлус Жобим или Антонио Карлос Жобим е бразилски композитор, автор на песни, пианист, китарист и певец, роден на 25 януари 1927 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. Умира на 8 декември 1994 г. в Ню Йорк. Един от големите представители на бразилската музика. Жобим представя на света жанра боса нова и успява да го впише в джаза, затова понякога е известен като „бащата на боса нова". През 1965 г. албумът Getz/Gilberto е първият джаз албум, който печели наградата „Грами" за албум на годината. Композираната от него песен „Garota de Ipanema"/„Момичето от Ипанема", включена в албума, придобива световна известност и се превръща в една от най-записваните песни на всички времена. Като дете започва да свири на пиано. В едно свое интервю от 1981 г. споделя: Мразех пианото, мислех го за нещо за момичета, обичах да играя футбол... Имах страхотен втори баща, който наистина ми помогна да се занимавам с музика и ме убеди, че пианото не е нещо за момичета.

Неговият внук Даниел наследява таланта на дядо си и е пианист и композитор. През 2016 г. той изпълни „Момичето от Ипанема" по време на церемонията по откриването на Летните олимпийски игри в Рио де Жанейро.

Вижте още