РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Не спирайте да търсите знанието, защото науката е прозорец към света

Публикувано на:

С пъстроцветно тържество на младостта и мъдростта бе отбелязан 24 май в Стара Загора. Над 70 образователни институции, културни институти и стотици старозагорци и гости на града се включиха в празненствата в центъра на града по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

„Създаването на българската азбука е един от най-важните актове, благодарение на които нашият народ се е запазил през вековете – не се е претопил, а напротив – и до днес развива своята държава. Обръщам се към всички ученици, учители, преподаватели, хора на науката и просветата – благодаря ви от името на старозагорци за огромните усилия, които полагате за възпитанието на децата, за грижите към поколенията, към бъдещето на България. Огромен поклон пред вас! Благодаря и на всички деятели на културата и изкуството, които съхраняват българския дух, благодарение на който и до ден днешен ние се гордеем с веещия се български трибагреник!  Честит празник, старозагорци! Не спирайте да търсите знанието, защото науката е прозорец към света!", каза в словото си кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Сред официалните гости бяха зам.-кметовете на общината Надежда Чакърова, Красимира Чахова, Милена Желева и Радостин Танев, народни представители, общински съветници, областният управител Иван Чолаков, Ректорското ръководство на Тракийския университет, представители на различни местни и държавни институции, носителите на тазгодишните отличия "Стара Загора" и "Млада Загора". 

Тържеството на площада пред Общинска администрация по традиция започна с празничен водосвет. Той бе отслужен от Негово Високопреподобие архимандрит Богослов, протосингел на Старозагорската митрополия. Драматичен театър „Гео Милев" представи драматизация по „Преспанските камбани". Водещи на събитието бяха Евгения Атанасова и Борислав Веженов. Смесеният хор „Родина" и Общинският духов оркестър допълнително внесоха нотка празничност със своите изпълнения.

Звън на камбани огласи центъра на града, докато в небето политаха 165 балона, пуснати от малките ръце на децата от ДФА „Траянци" при Центъра за подкрепа за личностно развитие. Броят им бе символ на годишнината от първото официално честване на 24 май под липите.

Дефилето на образователните и културните институции в Стара Загора донесе хиляди усмивки и настроение. Неговата кулминация бе пред сградата на Областна администрация, където фолклорна композиция разкри магията на българските песни и танци, в изпълнение на шест старозагорски ансамбъла.

Програмата за честване на празника на буквите в Стара Загора продължи с концерт на детски фолклорни, танцови и певчески формации към ЦПЛР и старозагорски читалища на площада пред Общината.

Регионалният исторически  музей, музей „Неолитни жилища" и архитектурен комплекс „Музей на религиите" са с вход свободен до 18.00 часа. В РИМ е на разположение от 14.00 до 16.00 часа детска работилничка „Ученически трепети с мастило".

В къща музей „Гео Милев" ще бъде сътворен, от 17.30 часа, поетичен спектакъл „Обществото на младите поети" по стихове на старозагорски ученици в изпълнение на деца от Театрална студия „Фантазио" при НЧ „Родина  -1860", с ръководител Елена Азалова. ДТ „Гео Милев" в Културен център „Стара Загора", от 17.30 часа, представя „Ние, врабчетата"  по Йордан Радичков, със сценичната адаптация на Ина Божидарова и Любомир Колаксъзов.

Две старозагорски села честват празника си днес и очакват гости от близо и далеч  – Кирилово и Хан Аспарухово.

Над 600 са абитуриентите тази вечер в Стара Загора. 12-класниците от ГПЧЕ „Ромен Ролан", СУ „Васил Левски", ПГЕ „Джон Атанасов", ПГОХ „Райна Княгиня", ПГСД „Инж. Недьо Ранчев", ПГСАГ „Лубор Байер" и ТГ „Княз Симеон Търновски" ще отбележат тържествено приключването на гимназиалното си образование. Община Стара Загора подготви за зрелостниците от 23 до 26 май кътове за снимки, забавна програма и поздрав от ръководството на администрацията. Началото на баловете на площада в центъра тази вечер ще започне в 17.00 часа. 

Вижте още