РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

В навечерието на един от най-светлите празници – 24 май, отличиха изявени деца, младежи и колективи в Стара Загора

Публикувано на:

В навечерието на един от най-светлите български празници – 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, на тържествена церемония бяха връчени наградите „Стара Загора" и „Млада Загора". Официалното събитие се състоя на Античната улица в Регионалния исторически музей.

Номинираните за високи художествено-творчески постижения в духовния живот и сферата на образованието и науката, както и всички гости бяха поздравени от зам.-кметовете на Стара Загора Надежда Чакърова и Милена Желева. 

„Уважаеми ученици, учители, писатели – хора на словото и на перото, на изкуството и културата в Стара Загора. Имам удоволствието да ви приветствам в навечерието на най-светлия български празник  - 24 май. Няколко поколения се събират всяка година, за да бъдат заедно и гордо да отбелязват Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Това е доказателство колко ни е скъп празникът в нашия град. Делото на Кирил и Методий е не само с историческо значение за нас българите, но е и възможността да имаме собствен език, писменост, култура. Затова ние, техните наследници, сме длъжни да пазим духновността и да я предаваме напред за поколенията", каза в тържественото си слово Надежда Чакърова. Тя благодари и от името на кмета Живко Тодоров на всички знайни и незнайни учители, просветители, културни дейци, но и на всички съвременни будители, които са част от образованието, науката, изкуството и културата. „Уверявам ви, че това което правите всеки ден придобива все по-голям смисъл с годините, то гради самочувствието на младите, на децата ни, защото който помни своите корени може уверено да гледа към бъдещето. Имайте здраве, вдъхновение и празнично настроение. Пазете духа, който има силата да променя светове!", допълни зам.-кметът.

Своя поздрав към всички гости на тържествената церемония отправи и зам.-кметът Милена Желева.

„Тези награди са безценни! Ние се гордеем с тях и най-вече с вас. Поздравявам всички номинирани, всички отличени, заслужили, защото Стара Загора се развива именно заради хора като вас. Вие прославяте образованието, знанието, науката и изкуството. На този ден наши домакини са Регионален исторически музей, за което много благодарим. Те също изпратиха една изключително силна година, натоварена и тепърва ще виждаме резултатите и нещата, по които работят толкова усилено. И когато се намираме в тази сграда, която е символ на духовността, на историята, се гордеем още повече, че сме старозагорци и че развиваме всеки ден крачка по крачка града ни" , приветства Милена Желева.

Тази година, за индивидуална награда „Млада Загора" в направление „Наука и образование" постъпиха 21 предложения. След проведено заседание на комисията по избор на носителите на наградата „Млада Загора", бе решено, носител на отличието да бъде Селен Алиджан Али – ученичка от 12 е клас в ГПЧЕ „Ромен Ролан"  – за изключителни постижения в учебния процес и извоювани награди от национални и международни състезания и конкурси. През декември миналата година тя е отличена за цялостно представяне от немското посолство и печели стипендията на ДААД (Германска служба за академичен обмен). Отличието ѝ бе връчено от ресорния зам.-кмет на Стара Загора Надежда Чакърова.

Дипломи за номинации получиха:

Симона Стоянова – ученичка от IV клас на Основно училище „Кирил Христов" – за активно участие в училищни и извънучилищни мероприятия и конкурси в областта на Математиката, Български език и литература и Английски език и завоювани призови места в национални състезания и олимпиади.

Никола Атанасов- ученик от IV клас на Основно училище „Кирил Христов" - за постижения и завоювани отличия в областта на Математиката и проява на амбиция, прецизност, самокритичност и взискателност в образователния процес.

Матеа Косева - ученичка от IV клас на Основно училище „Кирил Христов"– за високи постижения и достойно представяне на олимпиади и състезания в областта на Математиката. За проявено старание, амбиция и талант в образователния процес.

Виктор Донев - ученик от VII в клас на Основно училище „Кирил Христов"– за постигнати високи резултати от олимпиади и национални състезания по История и цивилизации, участия в литературни конкурси и активно участие в училищния живот.

Иван Танев - ученик от VII в клас на Основно училище „Кирил Христов"– за високи постижения в образователния процес и отлично представяне в олимпиади по Български език и литература на общинско и областно ниво.

Преслав Ганев - ученик от V а клас на Основно училище „Кирил Христов"– за отлично представяне на турнири и състезания по Математика и Английски език, изявена любознателност, старание и усърдие в образователния процес.

Радослав Балкански - член на „Академия по математика" при Център за подкрепа за личностно развитие – Стара Загора, ученик от IX клас на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев"– за изключителни постижения и завоювани медали от национални и международни състезания по Математика.

Мирослав Минчев – ученик от XII a клас на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев" - за значими постижения и престижни награди от национални и международни олимпиади, конкурси и състезания по Химия и опазване на околната среда и Физика и астрономия.

Борис Василев – ученик от IX г клас на Средно училище „Максим Горки" – за завоювано първо място в деветнадесетото издание на Международна научно-практическа конференция за учащи се „Славянски четения" в Самара (Русия).

Преслава-Божидара Делчева - ученичка от IX г клас на Средно училище „Максим Горки"– за спечелено второ място в деветнадесетото издание на Международна научно-практическа конференция за учащи се „Славянски четения" в Самара (Русия).

Боряна Пенева - ученичка от IX г клас на Средно училище „Максим Горки" – за завоювано второ място в деветнадесетото издание на Международна научно-практическа конференция за учащи се „Славянски четения" в Самара (Русия) и второ място на Национална ученическа философска конференция „Човек-Свят".

Александра Русинова - ученичка от VI б клас в Средно училище „Максим Горки"– за завоювани първи места на общински и областен кръг на олимпиади по История и цивилизации и География и икономика.

Таня Ковачева - ученичка от XI г клас на Средно училище „Максим Горки"– за спечелено първо място в „Игнатиевска интелектуална игра-викторина" и класиране на Национален кръг на олимпиада по Руски език.

Гергана Желева - ученичка от XII г клас на Средно училище „Максим Горки" – за спечелено второ място в „Игнатиевска интелектуална игра-викторина".

Павел Хероут – ученик в III клас на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков" – за завоювани призови места на регионални, национални и международни олимпиади, конкурси и състезания по Математика, Компютърно моделиране и Английски език

Елизабета Казале - ученичка от VI б клас на Второ основно училище „П. Р. Славейков" – за постигнати отличия в регионални, национални и международни олимпиади, конкурси и състезания в различни образователни направления и активно участие в доброволчески инициативи.

Станислав Милчев – ученик в VII клас на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков" – за завоювани призови места в конкурси и състезания и за активно участие в училищни, общински, регионални, национални и международни проекти с принос за утвърждаване на авторитета на училището.

Деница Димитрова – ученичка от IX в клас на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски" – за постигнати високи резултати в учебната и извънкласната дейност, завоювани отличия в национални състезания и конкурси и активна обществена младежка дейност.

Иван Канев – ученик от X б клас на Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански" – за завоювани отличия в областта на Математиката и Английския език.

Даниел Генчев Делчев – ученик в IX б клас на Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански" , гр. Стара Загора – за спечелено първо място в Национален конкурс за есе на английски език и четвърто място на международно състезание по английски език "Best in English".

В направление „Наука и образование" за присъждане на колективна награда „Млада Загора" постъпиха 4 предложения. През 2023 година, комисията реши да присъди две групови награди – на Екип от 51 ученици от VII Клас при Второ основно училище „Петко Рачов Славейков",  за изключителния възрожденски дух, мащабен труд, упоритост и неимоверно старание при подготовка и реализация на препис на „История славянобългарска", както и на Клуб „Дебати" при Център за подкрепа за личностно развитие с ръководител Станка Стойчева - за цялостен принос в изграждане на инициативна и сплотена младежка общност с доказан авторитет в хуманитарната и обществена сфера.

Два колектива получиха дипломи за номинации - Александра Русинова от VI б клас, Дейвид Петров от IX а клас, Моника Тонева от IX б клас, Боряна Пенева от IX б клас и Камелия Бинева от IX б клас, ученици на Средно училище „Максим Горки" - за завоювано първо място за отбор в „Игнатиевска интелектуална игра-викторина", включена в програмата на националния инициативен комитет за честването на руско-турската освободителна война и възстановяването на българската държавност, както и  Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански" – за постигнати високи резултати и присъдено призово място в Международно състезание по английски език "Best in English", както и бронзов медал в първо издание на отборното състезание по математика „Будилник".

В направление „Култура и изкуство" за присъждане на индивидуалната награда „Млада Загора" постъпиха 4 предложения. Комисията присъди две индивидуални награди "Млада Загора" – на Зара Тихомирова Узунова - ученичка от 11 клас, специалност „Поп и джаз пеене" в НУМСИ  „Христина Морфова" – за завоювани призови места в национални и международни конкурси, безспорен музикален талант и активно участие и присъствие в ученическия и обществен живот на града, както и на Лъчезар Трифонов – на 13 години от Стара Загора, изпълнител в гайдарския състав на НЧ „Настроение 2017" за завоювано първо място и златен медал на XII Национален събор на народното творчество в Копривщица, златен медал от XVI Национален тракийски събор „Богородична стъпка" и още множество награди и отличия от национални фолклорни фестивали и конкурси, свидетелство за неговите талант и отдаденост.

Дипломи за номинации получиха - Симона Динчева – ученичка от 11 клас на Средно училище „Железник", изпълнител в Школата за поп музика при НЧ „Георги Бакалов 1933" – за безспорния ѝ певчески талант и множество награди от национални и международни конкурси, както и Мадлен Колева, ученичка от 10 в клас на Средно училище „Максим Горки" – за завоювано първо място в Националния конкурс за рисунка  "Умен град", включен в организираната от Тракийския университет Европейска нощ на учените.

В направление „Култура и изкуство" за присъждане на колективна награда „Млада Загора" постъпиха 5 предложения, комисията присъди отличието на младите таланти на НЧ „Родина -1860" във вокалното, музикалното и танцово изкуство, театъра и литературата - за безпрецедентен брой завоювани награди за 2022 г. и до момента, възлизащи на 107 бр., за приобщаване на младите хора към непреходните ценности на различните изкуства, за активно присъствие в културния живот на града и издигане престижа на Стара Загора на национално и международно ниво.

Дипломи за номинации бяха връчени на:

Клуб „Млад журналист" при Център за подкрепа за личностно развитие - Стара Загора, с ръководител Розалина Карамалкова - за   активно десетгодишно присъствие в младежкия живот на Стара Загора, чрез издаването на електронен вестник „Свободна зона", инициирането на Националния конкурс за ученическа журналистика „Гео Милев", участие в ежегодни национални конкурси и множество завоювани призове.

Стефани Тодорова от 9 в клас, Мариана Загорска от 10 в клас, Ива Иванова от 10 в клас, ученички на Средо училище „Максим Горки" - за първо място на национален  конкурс за песен на китайски език "Мелодии с аромат на роза" на Институт „Конфуций" - гр. София.

Вокална студия „Траяна глас" при Център за подкрепа за личностно развитие – Стара Загора с ръководител Лиляна Дойчева -  за изключително присъствие в културния живот на Стара Загора през изминалите 18 години и множеството награди от редица национални и международни фестивали и конкурси.

Юношески танцов състав „Настроение" при НЧ „Настроение 2017" – гр. Стара Загора - за активното им участие във фестивали, събори и събития в страната и чужбина, с които носят слава и гордост на Стара Загора и множеството им завоювани награди и отличия от национални и международни фолклорни форуми, свидетелство за тяхната любов към традициите.

За индивидуална награда „Стара Загора" в направление „Наука и образование" постъпиха шест предложения, а комисията реши да присъди две отличия – на Мима Тапанкова - старши учител в начален етап на основното образование във Второ основно училище „П. Р. славейков" - за проявени висок професионализъм, етичност, креативност, творчество и безспорен авторитет сред родители, учители и ученици в дългогодишната си учителска дейност, за цялостен принос в образованието и възпитанието на учениците и издигане авторитета на училището, както и на Снежана Богева - старши учител по история и цивилизации в Средно училище „Максим Горки" - за висок професионализъм, иновативност и постигнати високи успехи и отличия на ученици в областта на образованието и обучението по история и цивилизации.

Плакети и дипломи за номинация бяха връчени на:

 

Донка Ганева - старши учител по Химия и опазване на околната среда в Шесто основно училище „Свети Никола" - за инициативност, новаторски дух и развитие на творческото мислене и мотивация на учениците.

Татяна Николова - начален учител в Средно училище „Васил Левски" - за иновативност, постигнати високи успехи на ученици в състезания и конкурси и принос в развитието на училището.

Георги Димитров - педагогически съветник в Основно училище „Кирил Христов" - за високи постижения в работата с ученици със специални образователни потребности, изявени новаторски дух, инициативност и организационни умения.

Маргарита Иванова - учител по Български език и литература в ОУ „Георги Райчев", гр. Стара Загора - за успешно прилагане на цялостен подход за развитие на личността на учениците и постижения в работата с иновативни и традиционни методи и подходи на преподаване.

В направление „Наука и образование" за присъждане на колективна награда „Стара Загора" постъпиха 5 предложения, от които три бяха отличените от комисията - Тракийски университет - за висококачествено висше образование и изследователска дейност и за значим принос за устойчивото екологично и икономическо развитие в региона, Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев" - за доказани безспорен професионализъм, творчески подход и висока отговорност към учебно-възпитателния процес и завоювани призови отличия на ученици в областта на науката и образованието, както и екипа на проекта „Ние сме музиканти" на Държавна опера - за изключителен принос към приобщаването и грижата за децата и младежите със специални образователни потребности.

Плакет и диплом получиха Педагогически колектив на Начално училище „Димитър Благоев" - за иновации, креативност, професионализъм, постигнати високи резултати в учебно-възпитателната, извънкласната и извънучилищната дейност и трайно присъствие на изявени педагози и техни възпитаници в духовния и културен живот на града, както и Педагогически колектив на Пето основно училище „Митьо Станев" - за целенасочено повишаване на дигиталните компетентности на учениците и учителите, проява на творчество, сътрудничество и ефективна комуникация и за високи резултати на ученици в образователния процес.

В направление „Култура и изкуство" за присъждане на индивидуалната награда „Стара Загора" постъпиха 5 предложения, а комисията отличи трима носители - Димитър Никленов, български писател и драматург, вдъхновен и неуморен творец, автор на десетки книги за деца, сценарии за телевизионни филми - за новаторството, инициативността и общественополезната работа с младите хора, за смисленото и активно присъствие в културния и обществен живот на Стара Загора, за спечелването на многобройни награди от национални и международни литературни конкурси, Петър Калчев, директор на РИМ - за значимите открития, осъществени под неговото научно ръководство, по време на археологическите проучвания на Източния некропол на Августа Траяна, превръщайки ги в изключителен археологически обект за България, както и посмъртно Христо Христов, журналист, със значими професионални постижения и незаличима следа в старозагорската журналистика, популяризиране на постиженията на старозагорските културни институти и дейността на най-видните старозагорски творци в национален мащаб, принос в съхранението на уникалното културно-историческо наследство на Стара Загора.

Плакет и диплом за номинацията получиха - Русалина Мочукова – оперна певица от Държавна опера – Стара Загора, логопед-терапевт - за реализацията на иновативeн музикален проект с дългосрочен характер „Ние сме музиканти", с огромна социална значимост, насочен към деца със специални образователни потребности, както и  Радост Младенова – Арабаджиева – музикален педагог и хореограф, ръководител на Детско – юношеска школа за сценични изкуства „Алегра" - за режисура, хореография и сценична адаптация на детския мюзикъл с благотворителна цел „Училище за магьосничества", в който се преплитат театрално, балетно, музикално и визуално творчество по изразителен начин.

В направление „Култура и изкуство" за присъждане на колективна награда "Стара Загора" постъпиха 4 предложения. Комисията за избор реши да удостои с отличието Драматичен театър „Гео Милев"- за значимо присъствие в културния живот на Стара Загора и престижни номинации и награди за национални театрални отличия през настоящия творческия сезон.

Плакети и дипломи за номинация бяха връчени на:

Творческия състав на спектакъла „Фауст" от Шарл Гуно на Държавна опера - Стара Загора - за великолепната интерпретация, оригинално постановъчно решение с майсторски преплетени съвременни елементи на въздействие, внушителен творчески и постановъчен екип.

Народно читалище „Родина – 1860" - за цялостно присъствие в обществения и културен живот на Стара Загора, като притегателен център за знание и творчество не само за младите старозагорци, а и за цялата общност, за многобройните награди, признания и отличия, както и за дългогодишния отговорен и всеотдаен труд към обществото.

Детско-юношеска школа за сценични изкуства "Аллегра" - за спектакъла с благотворителна цел „Училище за магьосничества", открояващ се с оригинален ансамбъл, динамика и впечатляващи актьорски изпълнения, с висока вокална и танцова техника, изигран от деца за деца. Симбиоза между балетно, музикално и визуално творчество, която одухотворява и развива детските таланти.

Отличията на наградените връчиха зам.-кметовете на Стара Загора Надежда Чакърова и Милена Желева, Валентина Бонева, председател на ПК по образование, наука и защита правата на децата, Дарин Петков – председател на ПК по култура, туризъм и вероизповедание.

Сред гостите бяха още зам.-кметовете на Стара Загора Радостин Танев и Красимира Чахова, общински съветници, омбудсманът на Стара Загора Иванка Сотирова, Началникът на РУО Милена Йолдова-Стоянова, представители на различни местни и държавни институции, културни и образователни дейци, медии. Водещ на събитието бе Евгения Пекова.

Великолепни музикални изпълнения допринесоха за празничната атмосфера. Мирела Дюлгерова от хор „Жарава" изпълни една от най-въздействащите български песни – „Излел е Дельо хайдутин" и не остави равнодушна публиката, аплодисменти от сърце получиха и изпълненията на Лъчезар Трифонов и Зара Узунова, носители на индивидуалните отличия „Млада Загора".

Вижте още