РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Народен съюз влиза в битката за кметския стол за първи път

Публикувано на:

За първи път Народен съюз издига свой кандидат за кмет на Стара Загора. Готова ли е коалицията за местните избори и каква е причината да влезе в битката за кметския стол, попитахме Мария Динева - председател на УС на Земеделски народен съюз.

Г-жо Динева, преди две седмици в Стара Загора бе проведено събитие на местна коалиция Народен съюз, дайте ни малко повече подробности.

На 29 април дадохме старт на подготовката ни за местните избори наесен. Всъщност, ние не сме спирали да работим, но беше важно да се съберем в почти пълен състав - групата ни общински съветници, действащите кметовете, кметските наместници, екипът ни, както и всички утвърдени кандидати за предстоящите избори в община Стара Загора. Отчетохме приключващия мандат и си поставихме новите цели и задачи за следващите четири години.

 

Как ще участвате в предстоящите избори? 

Както винаги във формата местна коалиция Народен съюз. Така ни познават нашите съграждани, а и сме убедени, че това е правилният път. Народен съюз е обединение на хора и идеи, далеч от големите партии и близо до старозагорци. Традиционно ще издигнем пълна листа кандидати за общински съветници и съм щастлива, че към нас се присъединиха много нови и интересни хора, с които гледаме в една посока. Хора, които са реализирали успешно своите лични дела, обичат Стара Загора и ще работят с цялото си сърце за развитието й.


Ще имате ли кандидати за кметове на селата и можем ли да говорим с конкретни имена? 

Разбира се. След промяната на закона, в нашата община ще има пряк избор за кметове в 35 населени места. Амбицирани сме да издигнем кандидати във всички тях, към момента имаме утвърдени 23-ма. Имена не бих казала на този етап, но с радост споделям, че сред тях са почти всички големи села в общината. По - важното е, че Народен съюз ще предложи един много различен подход към малките населени места, и се надяваме след изборите да получим подкрепа и в Общинския съвет за този модел на управление, защото хората там имат проблеми, различни от тези в града, които години наред са пренебрегвани.

 

До сега от Народен съюз никога не е издигана кандидатура за кмет на община Стара Загора, какви са Ви намеренията в тази посока?

Да, така е, винаги сме участвали само с кандидати за съветници и кметове по селата, а за кмет на общината сме подкрепяли различни кандидатури. Но този път, на изборите през октомври, Народен съюз ще издигне свой кандидат за кмет на община Стара Загора. Името ще обявим до средата на месец юни.

 

Каква е причината на тези местни избори да имате свой кандидат за кмет и защо точно сега? 

Защото сега смятаме, че сме готови за тази крачка. Никога не съм приемала, че трябва да се издига кандидат за кмет просто, за да го има. Последните два избора подкрепихме Живко Тодоров за кмет. Подкрепихме го заради всичко, което беше направено през първите му два мандата. Но това не значи, че подкрепяхме всичко предложено, напротив - от години твърдо се противопоставяме за доста неща - вдигане на всякакви местни данъци, такси, такса битови отпадъци и всичко, което товари финансово и административно малкия и семейния бизнес, и обикновения човек. Благодарение на нашата група такса смет остана непроменена, Общият устройствен план беше коригиран в съответствие с изискванията на закона, а не както беше внесен първоначално. След две години ходене по мъките, успяхме да наложим общинска администрация да спазва закона по отношение на одобряването на инвестиционните проекти и още много малки, но важни неща, които са само крачка към едно по-ефективно управление. Затова сега, защото смятаме, че сме готови да бъдем не просто коректив, а алтернатива.

 

Имате ли изготвена програма за развитието на община Стара Загора през следващите четири години? Каква е визията на Народен съюз? 

Работим по нея. Ние никога не сме писали големи предизборни програми, най-малкото, защото е смешно да ги пълним с неща, които даже не зависят от кмета и Общинския съвет. Примери в тази посока има много. Предпочитаме да се ограничим до няколко основни идеи и да се борим за тях до край. Приоритетите си ще обявим при представяне на кандидата ни за кмет, а програмата ще представим в рамките на предизборната кампания.

В момента Вие имате седем общински съветника. Каква цел сте си поставили като резултат на местните избори?

7 съветника от 51 са и малко, и много. В този мандат видяхме, че са малко, за да реализираме по - смелите си идеи, но са достатъчно да се противопоставим на решенията, които според нас не са в полза на старозагорци. И ние го правим, с аргументи, последователно и категорично. Целта, която си поставяме, е да сме достатъчно, не само да ни чуят, а и да можем реално да променяме Стара Загора към по-добро.

 

Вижте още