РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Творци се борят срещу дискриминацията и неравенството в света чрез силата на изкуството

Публикувано на:

Актуалната тема "Любов, равенство и толерантност в един неравен свят" обедини 33 български творци от цялата страна в онлайн изложба. В нея участват 55 експресивни и впечатляващи картини с разнообразна техника. Организатор и куратор е художникът Даниела Стойкова. Докосващите произведения целят да се противопоставят на дискриминацията и омразата в света чрез силата на изкуството, и да призоват обществото към разбирателство, мир, любов и хармония. Изложбата продължава до 10 юни и е реализирана с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”, по програма “Възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество”. 

В свят на самота и отчуждение, чистата любов остава най-възвишеното човешко чувство. Тя придава смисъл на нашия живот, на нашето битие, ежедневие, стремежи, цели, емоции. Ала любовта неизменно върви ръка за ръка с чувството за равенство и толерантност към околните. Тя не познава дискриминацията, отрицанието, игнорирането на човешкия индивид и омразата. За нея остават чужди цветът на кожата, расизмът и ксенофобията.

Пред Любовта, с главна буква, всички сме равни – равностойни и докоснати от човешкото чувство за уважение и достойнство. Мъжът и жената, сексуалността, нежността са едно, а насилието и дискриминацията по полов и етнически признак остават непознати. Та нима може да обичаш някого без да го идеализираш, независимо от неговото полово самоопределение, цвят на кожата или социална принадлежност?

Хората на изкуството най-добре могат да почувстват тази сила на човешката природа, сензитивно, чрез езика на четката и платното. Затова 33 български художници-любители от различни краища на България се обединяват в изложбата "Любов, равенство и толерантност в един неравен свят".

Техниките на творбите са най-разнообразни и разкриват богатство на светове и усещания: маслени и акрилни бои на платно, акварел на хартия, графитен спрей, пирография, яйчна темпера на дърво, смесена техника с шлакметал, златен контур, туш, графитни моливи.

Разгледайте цялата онлайн изложба - ТУК

В нея участват творците: Тошко Вачев, Деница Гарелова, Дима Пакулева, Ваня Мрекьова, Антония Лазова, Ася Кондова, Валерия Новоселска, Венцислав Илиев, Вили Кьосева, Боряна Енчева, Джена Андонова, Диана Костова, Димитрина Латровалиева, Донка Тенева, Елеонора Иванова, Емилия Василева, Дарина Жутева, Тодор Георгиев, Ива Великова, Катя Асенова, Галина Златкова, Полина Дреновска, Румяна Цветкова, Христина Василева, Христина Тотева, Магдалена Пейчева, Юлия Андонова, Боряна Делийска, Елка Петкова, Ирина Петкова, Павлета Унджиева, Галина Кичева и Ани Георгиева.

 

 

Вижте още