РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Шахматисти от четири страни пристигат в Стара Загора за купа „Траяна“

Публикувано на:

Тази събота и неделя Стара Загора става арена на авторитетна шахматна битка с деветото поредно издание на Международния шахматен турнир „Траяна“.

Турнирът ще събере в зала „Христо Танев“ на Парк-Хотел „Стара Загора“ едни от най-силните шахматисти от България, Русия, Дания и Северна Македония, както и много деца.

Организатор на спортното събитие е шахматен клуб „Траяна“. До момента са записани около 70 участници – деца на различна възраст и мъже. Те ще се състезават в различни категории, като за всяка категория са осигурени медали и парични награди, каза председателят на шахматен клуб „Траяна“ Боян Тонков.

Децата ще се състезават във възрастови групи от 8, 10,12 и 14-години. Победителят в категория 18 години ще получи купа и таблет.

За генералното класиране са осигурени осем парични награди от 150 до 700 лева. „В това генерално класиране много често са влизали и деца“, подчерта Боян Тонков.

Записани за участие са около 55 деца и около 15 възрастни. 21 от всички записани участници са от шахматен клуб „Траяна“.

В турнира ще участва четирикратният шампион на България Борис Чаталбашев, който от няколко години играе за Дания и тази година е шампион на Дания за мъже. Много силен състезател, който ще участва в турнира, е руснакът Вячеслав Тиличеев, който играе за Сръбската шахматна федерация.

Ще участват и двама наши гросмайстори Красимир Русев и Петър Дренчев, които са сред най-силните играчи в България. Ще участва и международният майстор Сашо Николов от шахматен клуб ЦСКА, както и ветеранът от Стара Загора Румен Костадинов.

Турнирът е регистриран в световната федерация ФИДЕ и влияе върху международния рейтинг на участниците. Той ще се проведе в 7 игри по швейцарската система, според която след всеки кръг победителите играят с победители, а победените срещу други победени. „По тази система няма отпадане или елиминации, всички играят отначало докрай срещу 7 различни противници.

Първите четири игри ще се състоят в събота, като стартът ще бъде даден в 10:30 часа. Първият иглови ден ще  приключи към 19:00 часа. В неделния ден състезанието ще продължи и ще приключи с тържествено награждаване на победителите.

Събитието е подкрепено от Община Стара Загора, Ротари клуб Стара Загора, Болница „Тракия“, Парк-Хотел „Стара Загора“, АТЕ Пласт и Граждански клуб „Липа“.

Вижте още