РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Мария Габриел получи първия мандат за съставяне на правителство

Публикувано на:

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател Мария Габриел, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази на ГЕРБ-СДС

"Г-жо Габриел, връчвам ви проучвателен мандат за съставяне на правителство. Очаквам в рамките на седмица да представите структура и състав на Министерски съвет". С тези думи се обърна към кандидата за премиер държавният глава.

"Осъзнавате, че Ви очакват доста препятствия по този път. Днес и утре виждам, че са решителни дни за Вас", каза още Радев и й пожела успех.

"Искам да ви уверя, че ще направя всичко възможно България да има стабилно, работещо редовно правителство. Експертно правителство, което има за цел благосъстоянието на българите и авторитета на България", заяви от своя страна Мария Габриел. 

"Ще работим за авторитета на България в Европа и света. Ще разгърнем потенциала на страната ни. Имах възможност през последните дни да разговарям с парламентарно представените сили. Общите приоритети трябва да бъдат очертани в много повече детайли", добави Габриел.

Тя отбеляза, че ще разчита на широка подкрепа за тези приоритети. "Днес е международният ден на семейството. Всички обединени сме способни да направим добро за нашия общ дом България", завърши Габриел.

На срещата присъстват още Томислав Дончев, Деница Сачева и Теменужка Петкова.

Според Конституцията Габриел има 7-дневен срок, в който да предложи състав на Министерския съвет. Ако не успее, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група („Продължаваме промяната – Демократична България) кандидат за министър-председател.

Вижте още