РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Ромите поддържат най-ниско образователно ниво в сравнение с останалите етнически групи

Публикувано на:

Ромите поддържат най-ниско образователно ниво в сравнение с останалите етнически групи, живеещи в Европа, което прави достъпа им до качествено образование приоритетна задача за успешното им интегриране в общността. През  2002 г. Националният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси публикува данни за увеличаване на броя на непостъпващите и отпадащи от училище деца с такъв темп (60%) , че България „ще стане страната с най-висок процент на неграмотни граждани в целия Европейски съюз“.  

Ниското образователно ниво сред ромите ограничава участието им на пазара на труда. Според Световната банка (2010) това води до сериозни икономически загуби, които в четири изследвани държави България,  Република Чехия, Румъния и Сърбия „достигат  2 милиарда евро, при използване на официалните данни за броя на ромското население – и достигат цели 5.7 милиарда евро, ако се използват завишените разчети за броя на ромското население – загуби, които биха могли да бъдат избегнати, ако ромите в работоспособна възраст се бяха радвали на по-добро и по-продължително образование“.

Това е една от причините община Стара Загора да изпълнява Проект № BG05M9OP001-2.056-0001 „С грижа за всеки гражданин от уязвимите групи - успешен модел за социално-икономическа интеграция в община Стара Загора“ по процедура BG05M9OP001-2.056 „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи. Интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование“ – Компонент 2“.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Целта на проекта е създаването и прилагането на ефективен и иновативен междусекторен модел за устойчива социално-икономическа интеграция на хора от уязвимите групи на територията на Община Стара Загора, насочен към повишаване на качеството на живот, намаляване на бедността и спиране на предаването на бедността през поколения.

Вижте още