РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Извънучилищните занимания се превръщат в равностойни партньори на образователния процес

Публикувано на:

Да се научим да бъдем и да живеем заедно с другите е изключително трудна задача при създаващата се нова глобална етика, основана на мултикултурно многообразие и взаимопроникване между културите, на взаимодействие в интерперсоналните системи индивид-индивид и индивид-колектив.

В условията на мултукултурно образование детската градина и училището придобиват нови измерения и по функции, и по структура, и по съдържание, и по технологии, като придобиват водеща роля не само в образованието, но и във възпитавието на децата и учениците от ромски етнически произход. Основната му мисия наред с образователната да развие учения в детето/ученика като мултикултурална личност, такава, която да може да общува с другите, без предразсъдъци, стереотипи и дискриминация в ежедневната комуникация.

Поради това извънучилищното, неформалното образование придобива все по-голяма значимост като най-подходящия инструмент на детската градина/училището да обогати и разшири потенциала на всяко дете, всеки ученик. Чрез тях децата/учениците не само упражняват своите любими занимания, но се реализира и педагогическо и възпитателно въздействие. По този начин извънучилищните занимания се превръщат в равностойни партньори на образователния процес.

По този начин на мултикултурното образование в детската градина и училището се възлагат още по-големи надежди, като се изисква от тях да възпитат и образоват личности, които ще изградят и ще живеят в бъдещето, достойно за уважение общество. Това само по себе си означава и преосмисляне на ценностната система, в центъра на която е мултикултуралната личност на слединдустриалното общество. Това само по себе си означава, че детската институция (градина или училище) е необходимо да се преструктурира в организационен аспект и по отношение на учебното съдържание, за да откликне на потребностите и интересите на учениците и обществото в мултикултурна образователна среда.

Община Стара Загора и Сдружение „Свят без граници“ изпълняват Проект № BG05M9OP001-2.056-0001 „С грижа за всеки гражданин от уязвимите групи - успешен модел за социално-икономическа интеграция в община Стара Загора“ по процедура BG05M9OP001-2.056 „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи. Интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование“ – Компонент 2“

Вижте още