РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Стара Загора посрещна за трети път Универсиада

Публикувано на:

С официална церемония бе открита тазгодишната Универсиада в Стара Загора. „Радвам се, че отново сме тук, на този площад, за да посрещнем за трети път Национална спортна универсиада, на която бяхме домакин през 2017 и 2021 година. Над 1200 студенти, от 25 висши учебни заведения, в 5 дни ще изиграят финални срещи и излъчат шампиони в 13 вида спорт. Става все по-ясно, че нашият град е предпочитан, когато става дума за спортни събития", приветства гостите ресорният зам.-кмет на Стара Загора Красимира Чахова.

Националното студентско спортно събитие се реализира под липите благодарение на кмета на общината Живко Тодоров и ректора на Тракийския университет проф. д-р Добри Ярков, които подкрепят начинанието на Асоциацията за университетски спорт "Академик" (АУС). Асоциацията съчетава Универсиада 2023 със своята 30-годишнина.

Поздрави към присъстващите по време на церемонията отправи и ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков. Той подчерта, че всичко, което се случва, е благодарение на съвместните усилия и синхронната работа в името на спорта и младите хора.  

Кулминацията на събитието бе предаването на флага на Националната универсиада от миналогодишните домакини – УНСС, представляван от зам.-ректора Росен Кирилов,  на Тракийски университет, в лицето на проф. д-р Добри Ярков.

Сред официалните гости бяха още зам.-кметовете на Стара Загора Надежда Чакърова и Милена Желева, началниците на отделите „Спортни дейности" Петко Крумов и на „Туризъм и младежки дейности" Маргарита Крумова, проф. Димо Гиргинов, член на УС на „Академик" и председател на Университетски спортен клуб на Тракийски университет, доц. Златко Джуров – председател на АУС, Ректорското ръководство на ТрУ, проф. Кирил Андонов – помощник-ректор на НСА, Георги Бързаков – председател на АУС „Академик" 2005-2010 и други.

Всички те получиха почетни медали на Национална спортна универсиада 2023. Празничното събитие продължи с музикален поздрав от група Макрофагос и Керана и космонавтите.

Финалните спортни срещи в Стара Загора продължават до 13 май. Националното спортно събитие съвпада с няколко важни дати за Тракийския университет - 100 години Ветеринарномедицинско образование и 100 години Ветеринарномедицински факултет, както и 15 години от обучителната дейност на Стопански факултет.

Вижте още