РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Конференция събира в Стара Загора експерти от над 30 музея

Публикувано на:

Международната научна конференция „Ex marmore. Търговия и използване на белия мрамор в древна Тракия и нейните околности" събира в Стара Загора близо 50 експерти от музеи в България, Гърция, Турция, Словения, Хърватия, Италия, Австрия и Германия. Научното събитие е тридневно и е част от мащабен проект, който цели да даде допълнителна информация по повод открити артефакти от последните 100 години.  

„Августа Траяна е един от основните градски центрове и е нормално да се спрем на Стара Загора за домакин на нашето събитие. Проектът, дал повод за тази конференция, има предистория още от преди Ковид пандемията. Той се реализира съвместно от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките (НАИМ-БАН) и Австрийския археологически институт", сподели доц. д-р Христо Попов, директор на НАИМ-БАН. Той подчерта, че целта на експертите е да покаже подробности от производството на мрамор, както и неговата широка употреба по време на Античността. „Този проект е пионерен в много отношения и ще даде възможност огромното количество материали, които има в нашите музеи, да бъдат видени и оценени. Ще обвържем резултатите с Европейските производствени центрове. Ще може да кажем много след това и за местните суровинни източници за продължителен период от време", допълни доц. Попов.

В РИМ  предстои да бъде открита една изключително интересна експозиция, разкриваща „Среброто на Тракия". Тя ще съдържа близо 100 находки, представящи някои от най-интересните съкровища от класическия Тракийски период.  

„За нас е чест да сме домакин на това значимо събитие. Надявам се участниците в конференцията да имат време да разгледат интересните нови находки в нашия град. Община Стара Загора ще дофинансира дейностите в района на парк „Зелен клин". Използвам повода да благодаря на всички, които неспирно работиха на терен и продължават да го правят, докато тече мащабният ВиК проект, защото находките са наистина впечатляващи", обясни ресорният зам.-кмет Милена Желева.  

Бяха представени акценти от проучванията на местността „Мечи кладенец". „Преминахме основните процедури от есента на 2021 година. Подхождаме отговорно към опазването на наследството, което имаме там. Имаме открити множество рударски сечива – над 500 са фрагментите. През есента планираме да покажем интересните от тях", посочи доц. Попов.

От думите на директора на РИМ ас. Петър Калчев стана ясно, че музеят работи в синхрон с Община Стара Загора за превръщането на мястото в интересен музеен обект, който да привлича туристи. 

Вижте още