РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Топ 5 на най-търсените ИТ специалисти

Публикувано на:

Изкуственият интелект и последващите възможни промени за ИТ сектора са доминиращите теми в първата половина на 2023 година. Въпреки това, проучване на пазара показва, че търсенето на кадри в ИТ сферата продължава да се доминира от специалисти, които не са специализирани в изкуствен интелект и машинно обучение. 

Анализ на Career Show разглежда отворените позиции на водещи работодатели от сектора, които ще се включат в предстоящото на 18 и 19 май кариерно събитие за ИТ професии - Career Show Tech 2023. Анализът извежда топ 5 на най-търсените ИТ специалисти към месец май 2023 г. 

  1. QA специалисти

Отворени позиции за специалисти по софтуерно тестване са обявили 28.95% от участващите компании. За да се обезпечи клиентското удовлетворение е от съществена важност софтуерният продукт да работи безпроблемно. Засиленото потребление на софтуерни продукти обуславя и необходимостта от QA инженери. Техните основни задачи са да тестват софтуерни продукти, да откриват грешки в тях и да сигнализират за потенциални проблеми.
Софтуерното тестване е сред предпочитаните направления за старт на ИТ кариерата, тъй като за него не се изискват задълбочени умения по програмиране. Трябва да се вземе предвид обаче, че за успешна реализация в сферата са необходими базисни познания по някои програмни езици, например, Java, C#, Python и др. 

  1. DevOps инженери

DevOps инженери търсят 28% от работодателите. Професията на DevOps инженера съчетава умения от различни направления на ИТ в едно. Основната задача на DevOps инженера е да оптимизира процесите по създаване на софтуерния продукт или услуга. DevOps инженерът е свързващото звено между различните ИТ отдели и изисква еднакво добре развити технически и меки умения. Въпреки че DevOps инженерите рядко програмират “от нулата”, тяхната професия изисква да са запознати с най-популярните скриптови езици и да имат по-задълбочени познания в поне един език за програмиране като  C++ или Java. 

  1. Front-end Development специалисти

В челната тройка на най-търсените ИТ специалисти са Front-end Development специалистите - те са търсени от 31% от компаниите. Тези специалисти са отговорни за създаването на потребителския интерфейс на уебстраници или приложени. Благодарение на това потребителите могат да достъпят и работят с дадения уебсайт или приложение. Най-популярните езици, които се използват в това направление, са JavaScript, HTML, CSS. За да е успешен един Front-end Development специалист, е необходимо да притежава познания по повече от един програмен език. 

  1. Back-end Development специалисти

Back-end Development специалисти се търсят от 39% от работодателите. Ако Front-end Development специалистите са отговорни за това, което виждате на даден уебсайт или приложение, то Back-end Development програмистите се грижат за безупречната работа на сайта или приложението “зад кулисите”. Това включва съхранението и обработката на данни, разработката на приложно-програмния интерфейс, конфигурацията на сървърите, управлението на трафика и др. Опитните Back-end Development специалисти притежават задълбочени познания в програмни езици като Python, Java, PHP, Ruby, както и в системната администрация и сървърната оптимизация. 

  1. Full-Stack Development специалисти

Не е изненада, че най-търсени от работодателите са именно Full-Stack Development специалистите - 42% от работодателите са обявили свободни позиции в това направление. Те са мултиталантите в света на разработката на софтуер. Full-Stack програмистите разработват както front-end, така и back-end частта на даден уебсайт или приложение. Овладяването на това направление изисква отдаденост и влагане на значителни ресурси и време. Успешният Full-Stack програмист трябва да умее да работи както с front-end технологии като HTML, CSS и JavaScript, така и с back-end програмни езици като Python, PHP и Ruby. 

А изкуственият интелект?

В търсене на специалисти с експертиза в изкуствения интелект и машинното обучение са едва 15% от компаниите, които ще участват в Career Show Tech 2023. Дали и как изкуственият интелект ще промени начина, по който работим и живеем, ще е тема на дискусия в семинарната програма на събитието. 

Career Show Tech 2023 e безплатно кариерно събитие за реализация и развитие в ИТ сектора, което ще се проведе изцяло онлайн на 18 и 19 май. Участниците в събитието могат да провеждат предварително уговорени видео срещи “на 4 очи” с водещи работодатели от страната и Европа, които активно търсят нови ИТ таланти за своите екипи. Освен лични видео срещи с работодателите, събитието предлага и целодневна семинарна програма с лекции и дискусии в сферата на ИТ, високи технологии, кариера и развитие. Специални гости на събитието са технологични мениджъри на компании-лидери в света като Youtube, Binance, Dyson, Ericsson, OLX и др. 

Участието в събитието е безплатно след задължителна регистрация на: https://careershow.bg/register

 

Вижте още