РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Мария Габриел е кандидатът на ГЕРБ за премиер

Публикувано на:

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че Мария Габриел е техният кандидат за премиер. 

"Считам, че най-правилното място, на което да споделим нашите идеи и намерения, е парламентарната трибуна. В нашия мандат кандидат за премиер ще бъде сегашният български еврокомисар Мария Габриел", посочи Борисов. 

Лидерът на ГЕРБ отбеляза, че в ресора на България и на българския еврокомисар са иновациите, научните изследвания, културата и младежта. "Теми, по които, мисля, всички ние в програмите си имаме написано доста", добави той.

Борисов каза, че ще изпълняват конституционните срокове. Той обясни, че тъй като Мария Габриел е действащ еврокомисар, който трябва да присъства и на срещата на Г-7, има юридически процедури, по които тя трябва да мине.

"Затова нашата парламентарна група в контактните си групи ще се свърже с вас, за да може тя да провежда срещите и да поема своите отговорности като кандидат за премиер", заяви Борисов пред останалите политически сили.

Коя е Мария Габриел?

Мария Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова гимназия "Д-р Петър Берон" в Кюстендил. През 2001 г. придобива бакалавърска степен по "Български и френски език" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", през 2003 г. завършва магистратура по "Сравнителна политика и международни отношения" в Докторската академия по политически науки в Бордо, Франция. От 2004 г. до 2008 г. Мария Габриел работи като асистент научен изследовател в Института по политически науки в Бордо, посочва БТА. 

От 14 юли 2009 г. е Мария Габриел е член на Европейския парламент от ГЕРБ в състава на Групата на Европейската народна партия (ЕНП). На 4 юни 2014 г. е избрана за заместник-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент, който пост заема до 16 юли 2017 г. В Европейския парламент Мария Габриел е била член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, Комисията по външни работи, Комисията по правата на жените и равенството между половете, Подкомисията по правата на човека. Пет пъти е била ръководител на делегации на Европейския парламент за наблюдение на избори - в Танзания, Судан, Нигерия, Сиера Леоне и Йордания, и седем пъти е била наблюдател в мисии на Европейския парламент за избори – в Хаити, Чад, Киргизстан, Того, Бурунди, Буркина Фасо, Уганда. 

Като евродепутат два пъти Мария Габриел печели наградата "Евродепутат на годината" на списание Parliament Magazin, която се присъжда на евродепутати като признание за постижения в дадена област, които имат пряко отражение върху живота на европейските граждани. През 2013 г. е удостоена с отличието в категорията "Равенство между половете", а през 2016 г. - в категория "Развитие".  За приноса ѝ за равенството между половете и правата на жените през 2015 г. Мария Габриел получава наградата "Евродепутат, защитник на социална кауза" на Европейската асоциация на агенциите по комуникации.  

На 19 октомври 2012 г. Мария Габриел е избрана за заместник-председател на Европейската народна партия (ЕНП) - Жени.  На 21 ноември 2019 г. е избрана за първи заместник-председател на Европейската народна партия (ЕНП).

От 7 юли 2017 г. до 1 декември 2019 г. Мария Габриел е еврокомисар за цифровата икономика и общество в Европейката комисия с председател Жан-Клод Юнкер. От 1 декември 2019 г. тя е еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия с председател Урсула фон дер Лайен.

За работата си като еврокомисар Мария Габриел е удостоена с множество награди. На 15 юни 2018 г. получава италианската награда "Златна ябълка" на фондация "Мариса Белисарио" за върхови постижения на жените. На 18 юни 2019 г. е удостоена с френския медал "Бомарше" на Дружеството на авторите и композиторите в областта на драматичното изкуство за приноса ѝ в защита на интересите на европейските творци чрез инициативи и политики на ЕС, сред които и приемането на Директива за авторското право и създаването на онлайн каталог на европейските филми.

На 19 декември 2018 г. Мария Габриел е отличена в категорията „Талант в политиката 2018“ в ежегодния френски конкурс „Жени с влияние“. Наградата се присъжда на доказали се в своята област жени от различни сфери на политическия, икономически и обществен живот, спорта и медиите. „Приемам тази награда като признание за свършеното през годините и за изграждането на една приобщаваща, динамична и иновативна цифрова Европа. Тя е признание и за всички жени, ежедневно работещи като едно цяло, във всеки сектор на икономиката и обществото, за успешна и справедлива Европа“, казва Мария Габриел по повод връченото ѝ отличие. 

Мария Габриел е организирала редица конференции в България и в Европейския парламент по различни въпроси от европейския дневен ред. През 2012 г. организира обществен дебат за "Дунавската стратегия“ като възможност за изграждане и укрепване на регионите в Европа. През 2015 г. и 2016 г. организира провеждането в Европейския парламент на Европейска седмица на пчелите и опрашването, като поставя началото на Европейски форум на пчеларите и земеделските стопани. През 2017 г. по нейна инициатива в училищата започва национална кампания "Медена закуска" за популяризиране на приноса на пчелите за биоразнообразието и ползите от консумацията на мед и пчелни продукти. 

Много са инициативите ѝ, насочени към младите хора. В България има разкрити европейски информационни центрове - два в София, Благоевград, Русе, Бургас и Сливен, в които се организират обучения, презентации, кампании, запознаващи младите хора и всички останали граждани с предимствата от членството на България в ЕС. По нейна инициатива ежегодно от 2012 г. в България се провежда конкурс за ученици на европейска тематика, а от 2015 г. в навечерието на 24 май се организира национална кампания „Читател на годината” заедно Българската библиотечно-информационна асоциация  и Столична библиотека.  

С цел да се популяризира четенето и да се помогне на младите хора да открият богатството на европейската литература, на 27 март 2023 г., за първи път в страните на Европейския съюз, по инициатива на Мария Габриел, е отбелязан Ден на европейските автори, като целта е да се покаже, че четенето е начин за развиване на умения, за формиране на нови знания, за опознаване на света и на нашето уникално европейско културно многообразие. В този ден 1100 училища в цяла Европа, от които 246 в България, писатели и ученици четат откъси от любими европейски книги.

Вижте още