РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

От Възраждане настояват за доклад за дейностите, извършвани при предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост

Публикувано на:

Народните представители от групата на „Възраждане" ще внесат проект за решение, който да задължи Министерския съвет да изготви доклад за дейностите, извършвани при предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост. Това заяви в Стара Загора народният представител Искра Михайлова. Тя посочи, че групата ще настоява това искане да бъде гласувано от 49 Народно събрание.

„Това означава цялото Народно събрание да задължи Министерския съвет да направи този отчет. Това е тема, която обединява различни народни представители. Различните политически групи имат позиции по тези теми. Те са изключително важни не само за Старозагорския регион, но и за цяла България по отношение на сигурността на електроенергийната ни система, дали ще имаме ток и на каква цена", каза Михайлова.

Тя подчерта, че е необходимо България да бъде независима по отношение на производството на електроенергия и ще се търси „здравият разум във всяка една политическа група". Михайлова припомни, че по време на предходния парламент всички политически групи са се обединили  в подкрепа на предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

„Сега ще търсим същия консенсус, с което да има една стабилност в действията по-нататък във времето", допълни още народният представител.

Според Искра Михайлова „210 хиляди декара от находищата на „Мини Марица Изток" са обявени за раздържавяване. Тя посочи, че през изминалите месеци на работещите в комплекса са представяни различни документи и меморандуми „в които се показва изграждане на Индустриална зона „Марица Изток" и фотоволтаичен парк към нея. По думите на народния представител, във всички проекти, представени от служебния енергиен министър по време на срещите с работещи в комплекса, е фигурирало отдаване на концесия на тези терени за 30 години. Като точка е било включено безвъзмездно получаване на терените и инфраструктурата към тях", посочи още Искра Михайлова. От думите ѝ стана ясно, че има и посочена клауза за изкупуване на произведената електроенергия за нуждите на Индустриалната зона.

Народният представител определи като „спекулативна теория", че страната би била независима, ако бъдат затворени мощностите в Маришкия басейн.

„Дори и при изграждането на фотоволтаични паркове, няма как да функционират без регулиращите мощности на ТЕЦ-а", обясни още Искра Михайлова.

Вижте още