РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Стара Загора отново е столица на академичния спорт

Публикувано на:

Стара Загора посреща за трети път Национална Универсиада. В дните от 9 до 13 май повече от 1200 студенти, преподаватели, спортисти, от 25 висши учебни заведения в страната, ще премерят умения, талант и хъс за медали в спортните бази в града. 13 вида спорт ще разкрият потенциала на младите хора.

„Изключително сме щастливи, че за трети път е гласувано доверие на община Стара Загора и Тракийски университет да бъдем домакини на такова мащабно събитие. Това показва, че се справяме добре с организацията и това прави нашия град предпочитано място за провеждане на събитието", каза ресорният зам.-кмет на общината Красимира Чахова. Стара Загора бе домакин на Универсиадата и през 2017 година, когато градът бе обявен за Европейска столица на спорта, а след това и през 2021 година, припомни ресорният зам.-кмет. Началото на Универсиадата е на 9 май, а официалното откриване ще бъде ден по-късно – 10 май, на площада пред Общинска администрация от 19.00 часа.

„Националното студентско спортно събитие се реализира благодарение на кмета на общината Живко Тодоров и ректора на Тракийския университет проф. д-р Добри Ярков, които приеха предложението на Асоциацията за университетски спорт "Академик" (АУС) да бъдат домакини, точно когато АУС отбелязва 30 години от своето създаване", посочи проф. Димо Гиргинов, член на УС на „Академик" и председател на Университетски спортен клуб на Тракийски университет. Проф. Гиргинов отбеляза, че през годините в университетските шампионати участват 5 хиляди студенти – спортисти, а финалите им са всъщност Универсиадите. „Домакинството на Стара Загора за трети път показва високата оценка, която е получила организацията му в предходните години. И през тази година имаме възможност да превърнем заедно градът в столица на университетския спорт в България", подчерта проф. Гиргинов. Той отбеляза и друго важно събитие, което се е случило през годината за старозагорската Алма матер – откриване на нова спортна специалност – „Педагогика на обучението по физическо възпитание и спорт".

Тракийският университет ще се представи на 10 финала по време на Универсиадата. „Не мога да изброя всички спортисти, които има нашият университет, защото са много и всички имат успехи. Ще отбележа само, че все по-голям интерес буди отборът ни по крикет – „Титаните на Тракия". Той е съставен към момента само от чужденци от Англия, Пакистан и Индия, обучаващи се във Ветеринарномедицинския и Медицинския факултети. Те ще се представят по време и на Европейските крикет серии. Имат покана да бъдат част и от националния отбор на България. Тези момчета ще бъдат един ден посланици на нашата страна, което може само да ни радва", сподели още проф. Димо Гиргинов.

Старозагорските клубове са съобразили тренировъчния си процес с провеждането на Универсиадата, стана ясно от думите на Петко Крумов, началник на отдел „Спортни дейности" на Община Стара Загора. „Смело мога да кажа, че нашият град разполага с модерна и поддържана база, а политиката, която следваме е да предоставяме безвъзмездно необходимото за практикуването на различните видове спорт на децата и клубовете тук. Очакваме с вълнение участниците във финалите на студентския шампионат", каза Крумов.

Националната Универсиада 2023 г. съвпада с още няколко важни дати за Тракийския университет, които ще бъдат отбелязани с различни тематични събития – 100 години Ветеринарномедицинско образование и 100 години Ветеринарномедицински факултет, както и 15 години от обучителната дейност на Стопански факултет. 

Вижте още