РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Български и световни учени потвърдиха, че манастирът в Златна ливада е най-старият в Европа

Публикувано на:

„Български и световни учени, историци, свещеници и всички присъстващи на Първата международна научна конференция в Чирпан потвърдиха теорията на акад. Росен Милев, че манастирът „Св. Атанасий Велики" е най-старият в Европа и тук е основано монашеството", обобщи кметът Ивайло Крачолов. По думите му Община Чирпан и Сдружение „Балканмедиа" организираха международния научен форум на тема „Манастирът „Св. Атанасий Велики" край Чирпан и началото на монашеството в Европа", за да се популяризира тезата на акад. Милев и на международната научна общност  за светеца и да се даде тласък на туризма в района.

Докладите на едни от най-известните изследователи на живота и делото на Св. Атанасий доказват, че светецът след събора в Сердика е пребивавал от 6 до 18 месеца по земите в Чирпанско. Проф. д.и.н. Педро Барсело от Германския университет в Потсдам съобщи, че Св. Атанасий се установява в района  на Златноливаденския манастир след гоненията срещу него през IV век. Според учените данните говорят за  основаване на монашеството и създаване на монашеска обител тук.

Научните изследвания и на проф. д.и.н. Манфред Клаус от Гьоте университет, Франкфурт на Майн,  д-р Айке Фабер от Университета в  Потсдам (Германия), проф. Виргилио Мартинес Енаморадо  от Университета в  Малага (Испания), д-р Пилар Мартин де Видалес и  д-р Артемио Мартинес Техера от Асоциация „УРБС Регия", Толедо (Испания), д-р Катя Меламед, Иван Войков и Александър Манев  от НАИМ при БАН и на представителите от „Балканмедиа", дадоха своя принос в представянето на духовната дейност на Св. Атанасий от периода на църковните борби през IV в.  и влиянието до наши дни. Според акад. Милев - председател на сдружението "Балканмедиа", проучванията на учените за раннохристиянските манастири в днешните български земи (IV–X в.), раннохристиянското монашество на Балканите и първите манастири в Европа, потвърждават  тезите му.

Да се проведе археологическа експедиция в района на днешния манастир в с.Златна ливада, която да допълни изводите на учените, ще настояват пред министерството на културата Община Чирпан и участниците в конференцията. През месец септември техните доклади ще бъдат издадени в сборник от Община Чирпан  на два езика: български и английски.

Международното събитие започна на 2 май в най-стария манастир в Европа "Свети Атанасий Велики" до с. Златна ливада със Света Божествена Златоустова литургия, която възглави Н.В.Пр. Старозагорският митрополит Киприан, когато църквата почита  цар Борис – Михаил Покръстител и свети Атанасий.

Християнското средище е било основано през 344 г. след Христа от самия св. Атанасий, който бил архиепископ Александрийски и един от големите радетели за чистотата на православната вяра, като активно участва в борбата срещу арианството (отричане на божествената равнопоставеност на Иисус Христос). Манастирът е опожаряван през турско време, възстановяван е през 1844 г., а манастирската порта в днешния й вид била съградена през 1980 г. 

Вижте още