РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

4-дневна еко-арт програма „На зелено" в града на липите

Публикувано на:

Старозагорският Творчески колектив „На улицата" заформя вдъхновяваща програма за музика, урбанизъм, кино, туризъм, спорт и изкуства „На зелено" от 15 до 18 юни. Събитието е безплатно, движено е главно от доброволци и ще активира парковата огърлица на града, която се свързва със Средна гора. Целта е преоткриване на Стара Загора като най-зеления български град и дестинация за семеен туризъм или дълъг уикенд. В сезона на цъфналите липи събитието попада в поредица от четири уикенда с джаз и рок в Стара Загора и региона - мястото се превръща в безспорната музикална дестинация на България за началото на лятото. 

„На зелено" се реализира със съдействието и подкрепата на община Стара Загора. В организацията на събитието вземат участие софийската фондация „Колективът", която реализира все по-популярния формат „Реките на София", „Запазете Бедечка", Туристическо дружество „Сърнена гора" – Стара Загора и Търговско-промишлена палата – Стара Загора. 

„На зелено" започва на 15 юни с вече традиционния за старозагорския колектив дебат за урбанизъм, чийто фокус този път е симбиозата между природа и развитие. Очакват се участници като председателя на Съюза на архитектите в България проф. Тодор Булев, арх. Елица Панайотова от "Зелена София", арх. Веселин Алексиев, представители на варненски и пловдивски граждански групи и много други. Събитието е в емблематичната Къща на архитекта.   

На 16 юни стартира и първото издание на „Бедечка фест" - купон, който ще съживи провокативния пейзаж на парк "Бедечка". В петъчната вечер акцент ще бъдат старозагорски рок банди, сред които и популярната в София "Кота 0",  а в съботния ден специални гости на музикалната сцена ще бъдат Теодосий Спасов и Иван Шопов. Те пък са част от артистите, които традиционно подкрепя "Загорка". Точните локации в парка ще са на най-комуникативните места. 

Очакват се и специални изненади! Можете да следите новини за събитията и детайли по програмата „На зелено" тук: https://www.facebook.com/events/539424491629286  https://artstz.org/bedechka/ https://artstz.org/kinofest/ Събитието ще се отнесе с уважение към природата и с внимание към все още нерешения въпрос за контурите на собствеността в парка.

Обединени около слогана „Зелено заземяване", събитията в рамките на „Бедечка фест" предлагат приятни и поучителни занимания за деца, арт и еко работилници, лендарт и плейсмейк инсталации, храна и зона за отдих край реката. Поканата за участници е отворена: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfohQYynJ8m21bkUD3TvvObizxJ-EWYv_9oX8TdYQajzaR9kA/viewform?ts=643fefad&fbclid=IwAR3EC144SGJkO0506cVMcuotcRaxIYZ6pYo_paWj54vHjeePrG3jJzX5Cpc

Фондация „Колективът" пък ще реализира за пръв път в Стара Загора своята инициатива „Рекитe на града". Архитекти, дизайнери и артисти ще осъществят „плейсмейк" намеса на Тайната поляна край река Бедечка. Това е още една намеса на това място, след като преди две години то бе облагородено и социализирано. 

Туристическите обиколки из Аязмото, Бедечка и полите на Средна гора са една от основните дневни атракции в програмата „На зелено". Съвместно с Туристическо дружество „Сърнена гора", Творческият колектив разработва няколко маршрута с различна трудност и фокус – кратки, подходящи за семейства с деца, за млади хора с интерес към любопитните места с въздействащи гледки и средни преходи, а също и за опитни любители на планините, които биха се насладили на по-дълъг преход. Те ще бъдат дигитализирани и налични, както онлайн, така и на печатни карти, които ще се раздават безплатно. На 17 и 18 юни от Зоопарка в Стара Загора ще стартират и маршрути с гид от Туристическото дружество. Те ще предоставят възможност за допълнителна приятна програма на гостите на града, решили да разгледат зоологическата градина в Стара Загора, но също и на всички ценители на природата, които желаят да открият нови или добре забравени стари места из зелената огърлица на града на липите.

Спортът също е част от програмата „На зелено". В рамките на фестивалния уикенд ще се проведе 5-километрово състезание по бягане с подкрепата на "Сайтграунд", а за по-мотивираните спортисти ще бъде налично и 21-километрово трасе за бягане и колоездене „Трите могили".  

Първото издание на любителския късометражен кинофест „Бедечка" е основният културен акцент в програмата на 18 юни. Чрез него непрофесионални кинолюбители ще получат възможност за изява, мрежуване и вдъхновение за нови творчески идеи. Във феста могат да участват документални филми с еко насоченост, екстремни спортове и късометражни игрални продукции на любители. Кинофестът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура" по "Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество". 

Информация за участие можете да откриете на страницата във Filmfreeway: https://filmfreeway.com/Bedechkaamateurfilmfestival

Вижте още
От днес на разположение е и Коледният базар, разположен в парк „Пети октомври" и до Универсалния магазин
01/12/2023