РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Д-р Еберхард Зангер с лекция за лувийската култура

Публикувано на:

На 25 април /вторник/ 2023 г. от 18:00 ч. в зала №33 на РИМ-Стара Загора ще се състои публична лекция на д-р Еберхард Зангер на тема „Лувийската култура – липсващото звено в Eгейската бронзова епоха“.

Д-р Зангер представя изследванията върху културата на праисторическо население с отделна хронология, намираща се между Микенските кралства в Южна Гърция и Хетската империя в Централна Анатолия. Това е лувийската култура, която дълго време е била пренебрегвана от историците.

Лувийците са били съседи и съвременници на Троя. Според Омир те влизат в Троянската война като съюзници на Троя. Лувийците от Западна Мала Азия са притежавали своя собствена писменост - лувийски йероглифи, повече от 1400 години. До XIII в. пр. Хр. лувийският език и писменост са не само широко разпространени, но и доминиращи дори в хетската столица Хатуша.

Д-р Зангер е работил дълги години върху археологически разкопки и проучвания в страни около Източното Средиземноморие, включително Турция, континентална Гърция, Крит, Кипър, Египет и Тунис. През последните 30 години той твърди, че Западна Турция някога е притежавала отделна лувийска култура наравно със съвременните си съседи - Микенска Гърция и Хетска Централна Анатолия. И се опитва да намери сериозни доказателства, за да потвърди тази историческа теза.

Входът за събитието ще бъде от южната страна на сградата на музея.

Вижте още