РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Депутатите избраха Росен Желязков за председател на 49-ото Народно събрание

Публикувано на:

Депутатите избраха председател на 49-ото Народно събрание. Това е Росен Желязков, който беше номиниран от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Ако 49-ото НС има по-дълъг живот от три месеца, заедно с кандидатурата на председателя на парламента, ще има ротация с председателя на Комисията по правни въпроси, който ще е издигнат от ПП-ДБ. Това е израз на добронамерен тон между двете политически груп", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС в началото на дебатите. 

"В парламентарната традиция изисква да се кажат думи с тържествен характер. Мисля обаче, че не е момент за патос и тържество. Всички осъзнаваме отговорността, и тази отговорност са очакванията за сигурност, справедливост, стабилност. Тези очаквания предпоставят ние да знаем и да водим процесите в посока, която отговаря на девиза на тази сграда - да създаваме съдържание, и то с изразни средства, които отговарят на честта и достойнството на тази институция. Благодаря на всеки един от вас, и специално на председателя Минчев и на председателя Рашидов, като колеги, за това, че водеха 47-ото и 48-ото НС с достойнство и мъдрост. Благодаря, колеги". С  тези думи Росен Желязков коментира избора си за председател на НС, след което зае председателското място в парламента. 

От ГЕРБ-СДС предложиха за зам.-председател Росица Кирова. 

От ПП-ДБ номинираха за зам.-председател Никола Минчев.

"Възраждане" издигнаха Цончо Ганев за зам.-председател, а ДПС Фелис Хюсменова.

БСП 
представиха своя кандидат за зам.-председател - Кристиан Вигенин. От ИТН пък номинираха проф. Андрей Чорбанов.

В началото на заседанието се закле нов депутат - Андрей Иванов Цеков от "Продължаваме промяната - Демократична България", избран от 24 МИР, на мястото на Лена Бориславова. 

Вижте още