РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Двама майстори на магическия реализъм и автори на седем книжки, номинирани за наградата „Бисерче вълшебно”, събира „Четяща Стара Загора”

Публикувано на:

Двама майстори на магическия реализъм и автори на седем книжки, номинирани за наградата „Бисерче вълшебно”,  ще гостуват на Осемнайсетия маратон „Четяща Стара Загора”  в Светлата седмица след Великден.

На 19 април старозагорската публика ще се срещне с доц. Тодор П. Тодоров и дебютния му роман „Хагабула” (ИК Жанет 45). „Хагабула“ е роман в стила на магическия реализъм, който следва пътешествието на Ернан Кортес и неговата експедиция към планината на ацтеките. Тодор П. Тодоров, когото познаваме с философския му, неоромантичен език, в този свой епически разказ превръща историята в магически шемет, едновременно пищен, но и мрачно-суров, и ни потапя в атмосфера, каквато помним от филмите на Вернер Херцог. Умна, еклектично-парадоксална, красива книга, която чуваме и виждаме, докато четем. 

На 21 април Стара Загора ще стане част от българското турне на ирландската писателка Джен Карсън. Тя пристига за Осемнайсетия маратон на четенето, за да представи отличения си с Европейската награда за литература роман „Подпалвачите“, който излиза у нас с логото на изд. „Персей“ и в превод на Дарина Фелонова. „Ако Маркес бе живял в Белфаст, подобно на Джен Карсън, вероятно щеше да напише точно такъв роман. Със средствата на магическия реализъм ирландската писателка е създала книга, която изправя на нокти и се помни дълго”.

Авторите на седем книжки с номинации за наградата „Бисерче вълшебно” ще гостуват на децата от Стара Загора в дните от 18 до 27 април . Срещи в детски градини, училища и на празника на четенето – 20 април, ще имат Доника Ризова и Марин Трошанов (изд. Мармот), Зорница Христова (изд. Точица), Таня Петкова (изд. Ясна книга), Мария Донева (изд. Жанет 45).

В  ОУ „Веселин Ханчев” и в Музей „Литературна Стара Загора” ще четат с Мария Донева и книгата ѝ „Мишките отиват на опера”, номинирана за наградата „Бисерче вълшебно” в категория „Изследователи”.

В ОУ „Кирил Христов” и в ОУ „Митьо Станев” ще посрещнат детската писателката Таня Петкова и книгите й "Виждам те" и "Истории от Космоса", номинирани за наградата „Бисерче вълшебно” в категории „Откриватели” и „Изследователи”.

Малчуганите от ДГ № 66 „Детски рай“ ги очаква вълшебна среща с детската писателка Зорница Христова и издателство „Точица”. Тя ще бъде гост и на ОУ „Петко Р. Славейков” с книжките от серията „Философски закуски” - „Същност и външност” и „Успехът и провалът”,  номинирани за наградата „Бисерче вълшебно” в категория „Нещотърсачи”.

В ОУ „Кирил Христов” и в  ОУ „Отец Паисий”, с. Калояновец,  библиотека „Родина” ще представи писателката Доника Ризова и книжката ѝ „Дракончето Ринти и Орденът на кралете”, номинирана за наградата „Бисерче вълшебно” в  категория „Изследователи”.

А в ОУ „Веселин Ханчев” очакват  писателя Марин Трошанов и „Чудният нов свят”, номиниран за наградата „Бисерче вълшебно” в  категория „Мечтатели”.

„Бисерче вълшебно” е единственият приз, който се дава от деца, тъй като според регламента на организатора - Фондация в обществена полза „Детски книги”, могат да гласуват само подрастващи. Срокът за гласуването е до 23 април на сайта на фондацията.

На 20 април от 10:00 до 15:00 часа в Парк „5-и октомври” ще се проведе традиционното Празнично четене с участието на старозагорски творци, ученици, студенти, библиотекари, книжари, културни дейци и граждани. Гостуват издателство „Точица” и детските автори Зорница Христова, Доника Ризова и Таня Петкова.

Търсете пълната програма ТУК

Вижте още