РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Депутатите не избраха председател на новото Народно събрание

Публикувано на:

Първото заседание на депутатите завърши без една от най-важните им задачи - да изберат кой ще оглави Народното събрание.

Издигнати бяха две кандидатури - на Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и на адвокат Петър Петров от "Възраждане".

"За" Желязков гласуваха 79 депутати, "против" бях 8, а "въздържали се" гласуваха 144. Същата беше съдбата и на кандидатурата на Петров - 37 "за", "против" 88 и "въздържал се"  39 гласа.

От трибуната на парламента Асен Василев предложи председател на парламента да се избира на ротационен принцип между ГЕРБ и ПП. 

По думите му това трябва да стане съвместно с ротация на правна комисия. "За съжаление това НС започва така както започна предишното. Ние от ПП-ДБ имаме ясното съзнание, че пред това Народно събрание стоят изключително важни задачи. Предвид невъзможността да се излъчи председател на парламента предлагаме да се направи заемка от европейския опит. Предлагаме механизъм, по който председателят на Народното събрание да бъде избиран на ротационен принцип между ПП и ГЕРБ. Това ще гарантира, че ще има взаимен контрол и че ще могат да се изпълнят законопроектите, очертани в позициите на почти всички политически сили", добави Василев.

"Предлагаме на всеки два месеца НС да взема решение, с което да редува председателите на правна комисия и на парламента", обясни съпредседателят на ПП. 

След като не бе постигнато съгласие кой да оглави 49-ото НС, депутатите излязоха в почивка. Малко след това председателстващият Вежди Рашидов обяви и края на пленарния ден. “Ситуацията е същата, защото партиите са същите, сигурно така е трябвало”, заяви Рашидов. "Оставих ги да говорят, сигурно диалогът ще доведе до резултат. Всеки по малко трябва да направи компромис в името на България”, смята най-възрастният сред народните избраници.

Ако не бъде избран председател на Народното събрание, това ще блокира процеса по консултации и връчване на мандата, предупреди президентът Румен Радев в кулоарите на Народното събрание.

"Надявам се да има смирение, диалог и разум. Има най-различни предложения, но всичко зависи от диалога, от разбирателството между партиите", добави държавният глава.

снимка: Дарик

Вижте още