РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Новоизбраните депутати се събират на първо заседание

Публикувано на:

Новоизбраните депутати в 49-ия парламент се събират на първо заседание от 10:00 часа днес. В него представители имат шест партии - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, „Възраждане“, БСП, ДПС и ИТН.

Заседанието ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 49-ото Народно събрание това отново е Вежди Рашидов.

Депутатите ще положат клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!".

След това ще подпишат клетвени листове. В пленарната зала ще прозвучат химнът на България и този на Европейския съюз.

По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на партиите и коалициите, които влизат в него. След това се избира председател на 49-ото Народно събрание. Той ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. След това депутатите ще изберат и заместник-председателите на НС. За момента са ясни две кандидатури – ГЕРБ-СДС предлагат за председател отново Росен Желязков и за зам.-председател Росица Кирова, а кандидатът на „Възраждане“ е Петър Петров. Все още не е ясно дали ще има други кандидатури и дали наличните ще получат подкрепа, тъй като в 48-ия парламент на практика първото заседание продължи три дни със спиране на часовника, докато бе избран председател – Вежди Рашидов.

На първото заседание на 49-ото Народно събрание ще присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Гълъб Донев и членовете на служебното правителство.

Поканени са представители на Конституционния съд, на съдебната власт, на различни държавни институции, на дипломатическия корпус и на регистрираните в страната вероизповедания. 

снимка: БНТ

Вижте още