РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Задържаха мъж за извършени телефонни измами за около 30 000 лева

Публикувано на:

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем 47-годишен мъж, който от 19 март до 1 април, в Стара Загора, е извършил четири телефонни измами, като причинената имотна вреда е в размер на общо около 30 000 лева. Пострадали са четирима души на възраст между 73 и 83 години. 

На 19 и 20 март с пострадалата 83-годишна жена се свързал непознат мъж, който твърдял, че е неин близък и поискал пари, за да получи тя документи. На 20 март при ново позвъняване по телефона й съобщили, че ще стане жертва на телефонни измамници и те ще й поискат определена сума пари. За да не я излъжат, тя трябвало да предаде по-рано парите, които щели да й бъдат възстановени след задържането на измамниците. Така жената на три пъти – пред входа на жилищния си блок и чрез хвърляне през терасата на дома си, предала на мъжа сумата от общо 10 740 лева. Той ги взел и оставил на определено място. 

На 27 март, неустановено лице се свързало със семейство в Стара Загора, мъж на 79 и жена на 76 години. Непознатият се представил за техен близък от Германия. Той им казал, че се нуждаее от 4200 лв., за да се снабди с документи за имот. Възрастните хора обещали да му дадат парите, а той им посочил мястото, на което да ги предадат на изпратен от него посредник. Така на улица в града жената предала на задържания 4200 лева. Два дни по-късно, на 29 март, пострадалите получили ново обаждане, като непознат мъж се представил за служител на МВР. Той заявил, че са заловени телефонни измамници и в тях били намерени дадените от жената 4200 лв. За да бъдат задържани, тя трябвало да им предаде още 2000 лв., които жената оставила в контейнер за смет.

На 31 март непознат мъж се обадил по стационарния и мобилния телефон на 73-годишна  жена. Той отправил заплахи, че ще убият нея и семейството й. Непосредствено след това позвънил и друг непознат, който я заблудил, че е полицай и ще й помогне да хванат престъпниците, които я заплашват. За да съдейства, тя следвало да хвърли през терасата на жилището си първоначално 10 900 лв. и няколко минути по късно още 4500 лв. Двамата я убедили, че след като приключи акцията по залавянето на престъпниците, парите ще й бъдат върнати.

На 1 април, малко след полунощ, полицейски служители извършили претърсване на къща в старозагорско село, обитавана от задържания. Той е бил установен в момент, в който е броял сумата от 14 500 лв., предадени му от 73-годишната жена. Намерени са и част от парите от предходните измами. Те ще бъдат възстановени на пострадалите. 

Обвиняемият е неосъждан, но според наблюдаващия прокурор е налице висока степен на обществената опасност на деянието, поради което той е задържан за срок до 72 часа.

Районна прокуратура-Стара Загора внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Вижте още