РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

50 лекари от страната и чужбина идват в Стара Загора за VII-ми курс по отохирургия

Публикувано на:

В Стара Загора ще се проведе поредния VII-ми курс по отохирургия, организиран от доц. д-р Петър Руев, д.м., началник на УНГ отделение в Болница „Тракия“. В продължение на 3 дни - от 30 март до 1 април, в курса ще бъдат направени демонстрации и оперативни обучения чрез извършване на реални хирургически интервенции върху пациенти с различни заболявания на слуховия апарат. Участието си в курса са потвърдили лекари от цялата страна, повечето от които са млади специалисти или имат интерес към тази медицинска специалност.

Седмият курс по отохирургия ще премине под знака на 10-годишнината от извършването на първата кохлеарна имплантация в Стара Загора от екипа на доц. д-р Петър Руев и немския специалист проф. д-р Щафан Дацерт от Рурския университет в Бохум, Германия. С подкрепата на проф. Дацерт през 2013 година в Болница „Тракия“ е разкрит първият извънстоличен Център за кохлеарни имплантации, наречен Тракийски.

Проф. Дацерт ще бъде и сред основните оператори и лектори по време на курса, заедно с друго голямо светило в УНГ медицината – проф. д-р Асен Койчев от болница Олга Хоспитал в Щутгарт, Германия. Двамата професори са неизменни партньори на доц. д-р Петър Руев във всички курсове по отохирургия, проведени досега от Болница „Тракия“ в Стара Загора. Свои лекции и презентации ще изнесат още авторитетните лекари в областта на УНГ лечението – проф.д-р Анет Лимбергер от Арау, Германия, д-р Ангел Дандов (София), проф. д-р Стефан Лолов (София), д-р Борислав Милев (София), д-р Димитър Чаталбашев (Пловдив), проф. Карен Джамбазов (Пловдив).

Курсовете по отохирургия в Стара Загора се провеждат през една година. Началото е поставено през 2011 година, а първата кохлеарна имплантация е направена 2 години по-късно, когато доц. д-р Руев и проф. Д-р Дацерт поставят кохлеарен имплант на възрастен мъж, постигайки качествено възстановяване на слуха му.

Основните теми по време на VII-ия курс по отохирургия отново ще бъдат свързани с отохирургията. На 31 март чрез видеомост от УНГ операционната в Болница „Тракия“ Център ще бъде осъществена двустранна връзка със зала „Христо Танев“ в Парк-Хотел „Стара Загора“, където ще бъдат участниците в курса. Те ще имат възможност не само да наблюдават на видеостена, но и да слушат коментарите на опериращите лекари с възможност да задават въпроси и също да коментират в реално време.

В една от демонстрационните операции ще бъде поставен слухов имплант тип бомбридж, който работи по костен път. Ще бъдат оперирани и пациенти с многократни интервенции в областта на средното ухо. „Ще покажем това, което в последно време активно работим – използването на биоматериали в хирургията на средното ухо. Това са костнозаместващи материали, поставяне на синтетична кост при пациент с хронично заболяване на средното ухо, претърпял многократни интервенции“, обясни доц. д-р Петър Руев.

По време на курса ще се проведат и лекции, свързани със заболяванията на средното ухо, лекции по анатомия на средното ухо и анатомията на черепа, някои особености на анестезията при деца и възрастни, свързана с хирургията на средното ухо.

„Ще представим и нашата книга „Отохирургия“, която излезе в края на миналата година и се надяваме да бъде добро практическо ръководство за младите колеги, които искат да работят в тази сфера“, посочи доц. д-р Руев, който е съавтор на книгата заедно с д-р Светослав Ботев, с когото е работил в Стара Загора и двамата са провеждали курсове по ринохирургия и пластична възстановителна хирургия.

В деня след демонстративните операции – 1 април, ще бъдат проведени отделни практически упражнения върху изкуствени кости за имплантиране на активни и пасивни импланти в зала „Христо Танев“. Също на 1 април от 10:00 до 12:00 часа ще се проведе и „Училище за родители на деца с кохлеарни импланти“ от слухово-речевия рехабилитатор Фани Михайлова.

Вижте още