РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

В ОУ „Кирил Христов“ започна честването на патронния празник

Публикувано на:

В ОУ „Кирил Христов“ на 20 март с училищна викторина, урок по родолюбие и изложби на цветя, проекти и рисунки започна честването на патронния празник на училището. По традиция колективът отдава почит на своя патрон Кирил Христов през цялата седмица с богата програма, чиято кулминация е на 22 март – Първа пролет. „Тази година по инициатива на директора Господин Балъкчиев, подкрепена от всички учители и ученици, се предвижда и поставянето на паметна плоча в знак на почит към Кирил Христов във връзка с 85-годишнината, откакто училището носи името на именития поет и виден старозагорски интелектуалец“, подчерта заместник-директорът г-жа Пенка Манджукова.

Дните на Кирил Христов бяха открити с училищна викторина „Хей, пролет иде в наший роден край!“, гости на която бяха заместник-директорите Марияна Йотова и Пенка Манджукова. За емоционална нагласа тържеството започна с музикално-поетичен рецитал по стихове от пейзажната лирика на Кирил Христов, артистично изпълнени от петокласници. В последвалата викторина с много настроение знания премериха ученически отбори от петте паралелки пети класове, с класни ръководители съответно Нела Караманова, Йовка Янчева, Марияна Тодорова, Милена Танева и Таня Николова. Децата се състезаваха в три тематични кръга: „Кирил Христов – живот и творчество“, „ОУ „Кирил Христов“ – традиции и новаторство“ и „Стара Загора – древна и млада“. Накрая водещите Нели Георгиева, Тодор Трифонов и Александра Стефанова обявиха пред публиката дългоочаквания краен резултат от викторината. Първо място спечели отборът на V „в“ клас в състав Даниел Анастасов, Самуил Бончев и Георги Милков. Втори се наредиха състезателите от V „а“ клас – Преслав Ганев, Доника Драгова и Цветомир Петков. Третото място си поделиха два отбора – на  V „г“  клас, с участници съответно Пламена Танева, Силвена Димитрова и Венелин Атанасов, и на V „д“ клас, представен от Памела Димитрова, Жасмина Русева и Борислав Ботев. Поощрителна награда спечели тимът на V „б“ клас в състав Кристиян Чолаков, Елеонора Господинова и Самуил Михов. Празникът завърши с песента „Къде си вярна ти, любов народна“, в изпълнение на сборна вокална група към петите класове със солистка Александра Стефанова и с ръководител Нела Караманова.

В деня на откриването на празничната програма специален акцент бе и комбинираният урок по родолюбие на тема „Отечество любезно, как хубаво си ти!“ , представен от VII „б“ и VII „в“ клас, с класни ръководители Албена Мечева и Недка Атанасова. Учениците презентираха много творби и автори от изучени произведения, в които присъства природата. „Образът на родната природа бе представен като национално богатство, като допълване на душевните преживявания на героите и като символ на героичното ни минало“, сподели г-жа Мечева. По този начин учениците направиха връзка и със знанията си по география на България, която в момента изучават. Урокът по родолюбие беше предшестван от подреждането на изложба с рисунки „Образът на героя революционер в българската литература и в представите на седмокласниците“ и с проекти на седмокласници „Моята България“.

И тази година цветният аромат на пролет изпълни интериорните пространства в училището при експонирането на традиционната изложба „Празник на цветята“. Красивите икебани, изработени от живи и изкуствени цветя от учениците, аранжирани с естетически усет от педагогическия съветник Георги Павлов внесоха красив щрих в празничната атмосфера. С оригиналност на идеята се отличиха вторите класове, които изработиха най-дългата рисунка на пролетна тема.

Много други интересни инициативи са предвидени в празничната програма на ОУ „Кирил Христов“ през седмицата. Сред тях са постер „Какво обичам в моето училище“ от II „д“ клас, открит урок по математика на г-жа Йовка Янчева с петите класове, рисунка на асфалт от третокласниците, състезание на първолачетата в конкурса за най-добър краснописец и за правопис на стихотворението на Кирил Христов „Хей, пролет иде!“ .

Кулминация в празничните прояви на 22 март ще бъдат открит урок по математика в парк „Зеления клин“, подготвен от учителите Екатерина Йовчева, класен ръководител на VI „в“ клас, и Венета Кирковска, класен ръководител на VI „г“ клас, както и организираните от тях мероприятия за водата с гости от РИОСВ и изложба на рисунки „Светът на цветята“ – цветята като чувства, настроение, цветята като символи на страни и моето любимо цвете. Г-жа Йовчева ще представи също и презентация, свързана с работата в отчета по европейските проекти по Програма „Еразъм +“ и спечелените национални проекти на ОУ „Кирил Христов“. Четвъртите класове ще озарят двора на училището със съвместната си инициатива „Да посрещнем пролетта с песен, стих и цвете“, група по интереси от II „г“ клас ще представи „Карнавал на животните“, а талантливите първокласници ще се изявят в празничен концерт „Пролетно вълшебство“.

Рецитал, танц „На мегдана“ от сборна група „Народни танци“, право хоро и народна песен по текст на Кирил Христов, както и кулинарна изложба по идея на VI „б“ клас са само част от подготвяните изненади, които очакват възпитаниците на училището. А в Деня на отворените врати - 24 март, екипът на ОУ „Кирил Христов“, под ръководството на директора Господин Балъкчиев, ще посрещне с радост бивши, настоящи и бъдещи ученици и родители.

Вижте още